Henri Gillet

Jurnalist francez

România nu mai are de luptat împotriva vreunui cotropitor. Duşmanul ei se află în interior. Acesta a profitat de dezordinea provocată de accesul la o libertate prost înţeleasă, pentru a prospera, ducând până la a cangrena o societate care îşi găsea cu greu reperele. Timp de 25 de ani românii, dezarmaţi şi fatalişti, nu au avut nicio reacţie împotriva acestei plăgi care îi rodea: corupţia.

Tragedia de la Charlie Hebdo ne aminteşte că istoria este un etern reînceput. În urmă cu exact trei sferturi de secol, în 1938, cineastul de origine maghiară Alexander Korda îi aducea lui Charlie Chaplin un scenariu în care denunţa umbra fascismului care plana asupra Europei şi ameninţa libertatea lumii.

Au trecut aproape 20 de ani de când Emil Constantinescu încarna visul românilor pentru adevărata libertate, regăsită în sfârşit după cei 6 ani în care Ion Iliescu îi dezamăgise şi le înşelase aşteptările! Întorcând spatele convingerilor sale de altădată, dl. Constantinescu aduce într-o scrisoare deschisă un omagiu domnului Ponta, transformat într-un erou al luptei pentru democraţie din Piaţa Universităţii.

Româncele i-au făcut adesea să visese pe francezi. A fost chiar o epocă de aur a idilelor, prestigiul uniformei ofiţerilor francezi care se plimbau pe străzile Bucureştiului, după Primul Război Mondial şi în ajunul creării României Mari, făcând pe frumoasele romance să-şi întoarcă privirile după ei.