Gheorghe Falcă

Europarlamentar

Se vorbeşte adeseori în politica românească, iar în aceste zile parcă şi mai mult, despre nevoia de unitate. Într-adevăr, unitatea e un reper important, o valoare şi un scop care pot diferenţia un proiect politic de succes de unul aventuros şi sortit eşecului. Aş vorbi totuşi despre o altă valoare diferenţiatoare în politică, mult mai puţin invocată, şi anume coerenţa.

În precedentul text postat pe această platformă, am vorbit despre familie şi despre virtuţile ei liberale. Astăzi aş vrea să vă împărtăşesc câteva gânduri despre două valori-liant ale familiei: încrederea şi viziunea unui viitor comun. Fără ca aceste valori să fie împărtăşite de toţi membrii săi, o familie nu poate rezista, de aceea cred că ele sunt şi valori-reper după care un om politic liberal şi creştin-democrat trebuie să se ghideze.

Obişnuiţi cu un discurs public care pune în centrul lui Statul (bugetul statului, reforma statului, sistemul medical de stat, instituţiile statului etc.), orice referire publică la instituţiile intermediare dintre stat şi cetăţean trezeşte foarte puţin interes, atunci când nu provoacă suspiciune de-a dreptul.

Maia Sandu, preşedinta aleasă a Republicii Moldova, a realizat o victorie istorică pentru întreg spaţiul est european. Dar câştigarea alegerilor este doar prima victorie. Pentru a pune ţara pe calea reformelor, Maia Sandu are nevoie de un o majoritate stabilă şi un Guvern cu o agenda asemănătoare cu a sa: pro-europeană, pro-atlantică şi care să susţină lupta împotriva corupţiei. Pentru acest lucru sunt necesare alegerile anticipate.

Zarurile au fost aruncate în Statele Unite ale Americii fiind o chestiune de timp până când Joe Biden va fi anunţat oficial drept câştigător al cursei pentru Casa Albă. Aşa cum ne-am obişnuit la ultimele rânduri de alegeri de peste ocean, competiţia a fost strânsă, cu răsturnări de situaţie şi emoţii pentru ambele mari partide.

Vezi mai multe
Modifică Setările