George Jiglau

Politolog

În timp ce atenţia opiniei publice este captată de modificările legislative din justiţie, Guvernul a adoptat două acte normative prin care a trimis 115,7 milioane de lei înspre 13 localităţi cu scopul de a sprijini alimentarea cu energie termică. Problema, dar şi oportunitatea, ţine de orientarea unor fonduri publice către menţinerea în viaţă a unor sisteme energetice cu un randament foarte scăzut.

Numărul românilor din afara ţării care votează la aceste alegeri parlamentare este considerabil mai mare decât în 2012, încă mult sub cel din 2014. Numărul mic de parlamentari alocat diasporei, stabilit printr-o lege electorală contradictorie, generează o miză percepută drept scăzută şi, implicit, dezinteres din partea acestui segment de electorat.

Vreţi să aflaţi cum a fost agresat fizic în secţia de votare un observator electoral de către un consilier local PSD hiperprietenos cu alegătorii, tolerat în secţie de o preşedintă angajată a Primăriei condusă de un primar PSD? V-a luat durerea de cap citind întrebarea? Daţi vina pe legislaţia plină de găuri. Şi bun venit la Gheja, în Luduş, judeţul Mureş!

Modul în care este implementată procedura de selecţie, instruire şi numire a preşedinţilor şi locţiitorilor secţiei de votare dă naştere la numeroase probleme în ziua alegerilor. Comportamentul faţă de observatorii electorali creează suspiciuni cu privire la corectitudinea votului în secţiile respective.

Situaţia romilor reprezintă probabil cel mai mare eşec în materie de politici publice al statului român. Iar modul în care se desfăşoară alegerile într-un cartier de romi este emblematic pentru felul în care trăiesc cel puţin o zecime dintre cetăţenii români şi pentru felul în care se raportează ceilalţi la ei.