George Damian

Jurnalist

O alianţă a partidelor pro-europene cu Vladimir Voronin pare o rezolvare comodă a problemelor politice care se anunţă după alegerile parlamentare din 30 noiembrie de la Chişinău. Sondajele de opinie creditează comuniştii din Republica Moldova cu un număr suficient de mandate pentru a asigura o guvernare fără probleme în parlament.

Alegerile parlamentare de la Chişinău au loc sub spectrul fricii. Am asistat la o campanie electorală întinsă pe mai bine de două luni de zile – oficial şi neoficial – o perioadă extrem de lungă, însă a fost o campanie lipsită de orice fel de elemente spectaculoase, spre deosebire de zbuciumata campanie pentru prezidenţiale din România.

Campania pentru funcţia de preşedinte al României s-a desfăşurat în mare parte în jurul identităţii etnice româneşti. Până la urmă era inevitabil acest lucru de vreme ce unul dintre foştii candidaţi nu este etnic român - au mai existat candidaţi la preşedinţia României care nu erau etnici români, însă nici unul nu a ajuns în turul al doilea cu şanse de victorie.

Se spune că românii nu ştiau grăi şi vagabondau de colo-colo până au ajuns în Moldova. Aici i-au auzit pe moldoveni cât de frumos grăiau şi au început să-i îngâne – însă nu puteau grăi curat moldoveneşte, aşa cum grăiesc oamenii, dar scoteau nişte sunete pe care doar ei le înţelegeau. Aşa a apărut limba română, care seamănă oarecum cu moldoveneasca, atâta că este foarte stricată şi greu de priceput.

Modifică Setările