Geopolitics.ro

Portal de analize geopolitice

Se observă o destindere a relaţiilor Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) cu Iranul şi o mai bună comunicare  între Iran şi statele din Golf. Cât despre implicarea SUA în regiunea Golfului, „există sentimentul că SUA acţionează în valuri, uneori dând sentimentul că se retrage din zonă, alteori că se implică".

Evenimentele recente din Republica Centrafricană şi atitudinea intransigentă a Franţei ne readuc în discuţie politica Parisului pe continentul african şi viziunile sale faţă de această regiune. Anul 2013 a marcat un punct important pe agenda franceză externă, atât prin intervenţia militară în Mali la începutul anului, cât şi prin mobilizările şi intervenţia în Republica Centrafricană, ce se desfăşoară în aceste zile.

Acum 40 de ani, Henry Kissinger lansa o întrebare: „Dacă vreau să dau telefon în Europa, pe cine sun?”. Cu alte cuvinte, are UE o politică externă proprie şi dacă da, ce rol joacă Parlamentul European, singura instituţie ai cărei membri sunt direct aleşi prin vot democratic de cetăţenii uniunii, în definirea şi implementarea acesteia?