Geopolitics.ro

Portal de analize geopolitice

Geneva II este conferinţa internaţionalã propusã de Organizaţia Naţiunilor Unite, în colaborare cu SUA şi Rusia, cu scopul de a pune capãt, prin intermediul negocierilor, rãzboiului civil sirian. Care sunt interesele SUA, Rusiei şi Turciei în Siria şi în organizarea conferinţei?

Un nexus geopolitic reprezintă acea zonă geografică corespunzătoare unei densităţi mai mare a evenimentelor de natură geopolitică, convergentă mai multor politici externe a mai multor state a căror agendă geopolitică, precum şi elemente de politică internă sunt influenţate de evenimentele din respectiva regiune.

Anul 2013 a fost unul caracterizat de acutizarea violenţei în zona Orientului Mijlociu, de apariţia unor noi sfere de interese în regiune şi de încercarea de punere în comun a eforturilor de pacificare. În acest teatru geopolitic instabil, Turcia a încercat să-şi continue politicile sale ce favorizează stabilitatea regională, de asemenea dorind şi o creştere a importanţei sale pe scena internaţională.

Întrucât urmează o mini-vacanţă de Sărbători, iar în ultimele luni din acest an s-au întâmplat foarte multe evenimente care par a anunţa o încercare de reconfigurare a sferelor de influenţă pe mapamond, le propunem celor interesaţi de relaţii internaţionale şi geopolitică o lectură interesantă despre cele trei mari puteri din acest moment: SUA, China şi Federaţia Rusă.

Atenţia opiniei publice internaţionale priveşte mai puţin identitatea africană a statului egiptean şi se concentrează aproape exclusiv pe specificul trăsăturilor islamice. Însă, pe această din urmă dimensiune se derulează o serie de trepidaţii diplomatice cu o semnificaţie pe termen mai lung decât ceea ce se întâmplă în luptele de stradă dintre guvern şi opozanţi (fie ei laici ori fundamentalişti).