Geopolitics.ro

Portal de analize geopolitice

Centenarul Marelui Război nu este destinat să rămână doar un subiect de muzeografie, mai ales că amintirea sa rezonează cu evenimentele prezentului: tensiunile din Marea Chinei de Sud, instabilitatea ucrainiană ce opune UE Rusiei, războiul civil din Siria, revirimentul fundamentalismului islamic şi totul pe fundalul crizei economice globale.

Pe 11 februarie 2014 a avut loc întâlnirea oficială dintre Preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi Preşedintele Statelor Unite, Barrack Obama. Pe parcursul discuţiilor au fost atinse mai multe subiecte cu o importanţă mare, precum Siria sau Iran, însă chiar şi aşa întâlnirea nu are o relevanţă geopolitică foarte mare.

Escaladarea manifestaţiilor anti-guvernamentale din Ucraina şi acutizarea situaţiei politice interne fac ca zona de la graniţa structurii euro-atlantice de securitate să devină extrem de instabilă. Problemele ce decurg din situaţia internă tensionată a Ucrainei sunt multiple, atât pentru securitatea europeană, cât şi pentru economia europeană şi ramurile sale adiacente.