Geopolitics.ro

Portal de analize geopolitice

Atunci când analizăm o zonă geografică din punctul de vedere al potenţialului existent de a se transforma într-un nexus geopolitic în decursul timpului, trebuie analizată nu numai capacitatea respectivei regiuni de a focaliza interesele marilor puteri şi ale puterilor regionale, ci şi capacitatea ei de a emite “unde geopolitice” în exterior.

Dacă în romanul lui Dumas problemele de viziune dintre muschetari îi determină să nu mai acţioneze ca un întreg, în cazul NATO situaţia este diferită: consensul nu este o problemă atât de pregnantă, ci faptul că Alianţa s-a transformat în timp într-o alianţă cu un comportament caracterizat de logica negocierilor şi a parteneriatelor.

După 11 septembrie 2001, 90% din americani sprijineau intervenţia militară din Afganistan. În iunie 2013, numărul lor scăzuse la 28%. Pentru Statele Unite, moştenirea Marelui Război este următoarea: peste 2.300 de vieţi pierdute şi aproximativ 650 de miliarde de dolari cheltuite pentru un teatru de operaţiuni aflat la peste 10.000 de kilometri de SUA. Apogeul acestei moşteniri este ziua de 5 aprilie.

Crimeea, Ucraina, Transnistria nu sunt singurele regiuni agitate din zona Mării Negre. Timp de câteva luni bune şi Turcia este o zonă agitată: proteste în stradă, revolte, scandaluri de corupţie, schimbări la nivelurile înalte ale justiţiei şi politicului, adoptarea unor legi controversate privind interzicerea reţelelor sociale şi un control mai accentuat al executivului asupra magistraţilor.