Gabriel Elefteriu

Despre politica britanică

După unul dintre cele mai mari şocuri electorale din istoria modernă a Marii Britanii, politica britanică îşi revine la normal. Însă surprizele nu s-au terminat, poate cea mai mare dintre ele fiind „reabilitarea” în curs a Theresei May, dar şi faptul că Brexit înseamnă în continuare... Brexit. Adică deocamdată „rămâne cum am stabilit”.

Nu e o metaforă. Londra tocmai a avut propriul ei #Colectiv, dar la o scară mult mai mare. Pe fundalul şocului alegerilor de săptămâna trecută şi al fluidităţii politice (nu există încă o majoritate de guvernare), incendiul de la Grenfell Tower, foarte probabil cu peste 100 de morţi, a amorsat o amplă mişcare de protest care abia începe, dar nu e clar cum se va putea opri.

Eşecul Conservatorilor sfidează logica şi este chiar mai uluitor decât cel al lui Hillary Clinton anul trecut sau decât Brexit. Un avans de 24 de puncte, înainte de declanşarea alegerilor, a fost complet răsturnat în cinci săptămâni şi s-a transformat practic într-o înfrângere. Rezultatul va avea consecinţe majore pentru UK şi Brexit, dar este şi un semn al noilor timpuri politice în care am intrat cu toţii.