Eva Galambos

Comentator de politică externă

În ultimele zile premierul reales al Ungariei, Viktor Orban, s-a aflat în centrul atenţiei europene. Declaraţiile sale războinice în care cerea autonomie pentru maghiarii din Transcarpatia şi dublă cetăţenie au inflamat spiritele, el fiind suspectat, aşa cum a apărut şi în „Adevărul”, că vrea să „ciopârţească” Ucraina şi că prin cele spuse stârneşte şi minorităţi maghiare din alte state.

O serie de analişti economici din străinătate au ajuns la o concluzie care anihilează teoriile cu privire la intenţiile Rusiei de anexare a altor teritorii din Ucraina. Pe baza calculelor proprii dar şi ale unor economişti ruşi, ei au arătat că, din punct de vedere financiar, Rusia nu ar putea susţine integrarea teritoriilor din estul Ucrainei.

Mai întâi mi-am intitulat articolul “Dilemele Ucrainei”, dar apoi mi-am adus aminte de tragicul  roman (şi film) “Alegerea Sofiei” al scriitorului american William Styron, când o mamă poloneză, deportată la Auschwitz (să nu uităm că polonezii creştini nu numai evrei au fost primii duşi acolo), se găseşte în faţa unei alegeri, - care dintre cei doi copii ai ei să rămână în viaţă. Cam aceasta este şi dilema ucraineană.

Nu, nu este vorba de recentele jocuri politice ale preşedintelui Rusiei, ci de adevăratele jocuri, cele olimpice, prezentate într-un film. Este de fapt istoria „din spatele cortinei” a Olimpiadei de la Soci. Un film dureros, amar şi revoltător, o dezvăluire şocantă a dedesubturilor acestei olimpiade, născute din ambiţia de nestăvilit a unui conducător cu puteri nelimitate..