Eugen Hriscu

Specialist în sănătate mintală

Dacă uriaşul bulgăre de zăpadă care se prăvăleşte zilele acestea peste societatea românească, aducând distrugere, haos şi moarte a fost la început doar o pietricică, un sâmbure al Răului care a prins forţă şi viteză prin aglutinarea treptată a tot mai multe forţe ale Întunericului, atunci cred că am un nume pentru acest miez. Şi el sălăşluieşte în aproape fiecare dintre noi, cei care ne numim români, nu doar în inima domnului Dragnea.

Mie îmi plăcea Corina Chiriac, fratele meu era fan Angela Similea şi din aceste experienţe a luat naştere amintirea unei întrebări pe care nu am putut-o uita. Într-o zi, după ce probabil auzisem un cântec la radio, am întrebat-o pe mama: „Mamă, de ce toate cântecele sunt despre iubire?“

Referendumul pentru modificarea Constituţiei este, în mod clar, un demers asumat al Bisericii Ortodoxe Române. De la campaniile de strângere de semnături până la scrisorile care se vor citi în faţa enoriaşilor adunaţi la Liturghie, Biserica şi-a pus în joc autoritatea religioasă şi forţa politică pentru a determina această schimbare. De ce? Şi mai ales, de ce acum? O încercare de răspuns plecând de la o întâmplare de familie.

În care cei patru asasini trimişi de forţe întunecate să aducă pieirea domnului Dragnea sunt o imagine fantasmată, o creaţie a imaginaţiei devenită realitate, în condiţii de maxim stres şi atingere a limitelor proprii, o proiecţie în afară a conţinuturilor interne ale minţii atât de puternic veridică, încât persoana este convinsă de existenţa ei, o halucinaţie, o imagine eidetică sau, mai simplu spus, un vis cu ochii deschişi.

România a devenit teatru de operaţiuni într-un aşa numit război împotriva corupţiei. Ca în orice război, există momente în care balanţa pare să încline într-o parte sau alta, dar, în timp, singurul efect clar este o stare de distrugere tot mai avansată a vieţii oamenilor simpli. Mai există un război asemănător, purtat în numele unor idealuri înalte, ale cărui rezultate sunt măsurate în criminalitate şi ruină: războiul împotriva drogurilor.

Vezi mai multe