Elena Dumitru

Jurnalist

Victoria Nuland şi Klaus Iohannis n-au lăsat loc de interpretări: decât anticipate (a se citi „victorie categorică a partidelor pro-ruse”), mai bine „guvern pro-european”. Dar ce mai înseamnă, astăzi, pro-european în schema politică de la Chişinău? Moldovenilor le-a pierit cheful de aderare, după ce politicienii care le-au spus poezia asta frumoasă despre integrare, democraţie, anticorupţie şi stat de drept au fost dovediţi ca adevăraţi mafioţi.

Alexis Tsipras minte. Spune că, în 24 de ore după referendum, va încheia un acord cu creditorii şi Grecia va începe să primească iar bani, dar de data asta în condiţiile impuse de el, guvernul radical care ar cam da FMI-ul afară din ţară, dar i-ar opri banii. Toţi - dar absolut toţi - reprezentanţii creditorilor anunţă însă că, în cazul rezultatului „NU” sperat de Tsipras, cam toate şansele pentru încheierea unui acord se vor nărui.

Autorităţile basarabene au mobilizat un dispozitiv impresionant de securitate pentru a asigura buna desfăşurare a primei vizite oficiale efectuată de preşedintele Klaus Iohannis. O stradă din centrul Chişinăului a fost închisă întreaga zi, chiar şi pentru pietoni, ca nu cumva oamenii care mergeau pe trotuare să încurce coloana oficială de vehicule.

„Noi suntem persoane pragmatice. Noi muncim până la urmă. Şi nu avem chef de bucurie când ţara şi oamenii nu-şi pot plăti facturile, când agenţii economici şi fermierii sunt la pământ datorită euro-unioniştilor. Noi nu bem şampanie. Noi trebuie să facem regulă în ţară”, declară răspicat Igor Dodon la 01.00 dimineaţa în faţa unei mâini de jurnalişti, aşa puţini că n-ai zice că Partidul Socialiştilor pe care-l conduce a ieşit pe primul loc.