Dumitru Chisăliţă

Expert judiciar gaze

ANRE a publicat „Normele de aplicare în domeniul gazelor naturale“ ale OUG 114/2018, prin care doreşte să se armonizeze legislaţia secundară existentă cu prevederile legale în vigoare. Analizând cu foarte mare indulgenţă, făcând abstracţie de articolele şi anexele care lipsesc din documentele publicate, nu pot să afirm decât că este un act normativ amatoricesc, lipsit de o aplicabilitate efectivă.

Consumatorii au fost înştiinţaţi de furnizori că vor opera modificări în preţul de vânzare a gazelor naturale, urmând ca acesta să fie mai mare începând cu 1 ianuarie 2019, din cauza OUG 114/2018. Astfel, în plină iarnă, consumatori casnici şi industriali se văd în situaţia de a plăti mult mai mult pentru gaze decât în anul anterior şi chiar mai mult decât în ultimele luni ale anului 2018.

OUG 114/2018 sub aspectul plafonării preţului la gazele naturale, fundamentată pe o prevedere legală inexistentă, are „avantajul“ tehnic că nu poate fi atacată decât de inexistentul Avocat al Poporului. Doresc să precizez că totuşi mai există, o cale juridică, prin care atacarea acestei Ordonanţe să poată să fie realizată. Voi încerca să arăt câteva dintre multele probleme, care derivă din aplicarea OUG de plafonare a preţului gazelor naturale.

Supraimpozitarea gazelor, o corecţie istorică, care nu trebuie să se limiteze exclusiv la îndestularea generaţiei prezente, ci să permită şi generaţiilor viitoare să beneficieze, de pe urma gazelor naturale descoperite acum mai bine de un secol. În acelaşi timp, se impune stoparea acţiunii prin care supraimpozitarea gazelor să fie doar un instrument de a scoate mai mulţi bani din buzunarele oamenilor.

Vezi mai multe