Dumitru Chisăliţă

Expert, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta

Zona de confort alungă ideea de piaţă liberă. Oamenii aşteaptă mereu ca altcineva să se gândească la binele lor. Nici măcar faptul că după 20 de ani de la iniţierea liberalizării pieţei de gaze care s-a soldat cu creşterea preţului gazelor de 20 de ori, cu scăderea calităţii lucrărilor, cu creşterea numărului de zile de aşteptare până se realizează racordarea la gaze, cu creşterea accidentelor de gaze etc., mentalitatea oamenilor nu s-a schimbat.

ANRE a devenit „rânduitorul” cantităţilor de pe piaţa de gaze din România. A stabilit arbitrar, câte gaze din producţia internă se vând pentru furnizorii care livrează gaze populaţiei, câte gaze să se înmagazineze de furnizori, cine va extrage gaze din înmagazinare etc. După ce aceste decizii au creat deficit de gaze pe piaţă şi preţul a fost aruncat în aer, ANRE se apără, că a făcut asta în baza OUG 114.

Un tată avea un fiu care făcea, multe răutăţi. Mâhnit, omul a hotărât să bată un cui în uşă, pentru fiecare faptă nepotrivită a acestuia. În scurt timp, uşa era plină de cuie. Băiatul a căzut pe gânduri şi a hotărât să îşi schimbe comportamentul, iar pentru fiecare faptă bună să scoată câte un cui din uşă. Într-o zi a fost scos şi ultimul cui.

Uniunea Energetică Europeană proclamată în urmă cu 6 ani, începe să prindă contur prin noile Regulamente Europene, care vin să schimbe paradigma pe piaţa de energie. Consiliul European doreşte să nu mai lase la nivelul statelor membre să-şi stabilească regulile de piaţă în domeniul energie electrică şi gaze, aceasta pe fondul "eşecurilor" înregistrate în unele ţări europene (voite sau involuntare) de către statele membre.

Modifică Setările