Dragoş Lucian Ivan

Avocat & consilier parlamentar

4.450 de persoane condamnate definitiv la închisoare cu executare sunt în libertate. 25.591 deţinuţi în septembrie 2017 versus  20.798 deţinuţi în decembrie 2018 (după intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu).  100.703 de dosare privind persoane sancţionate penal. (Serviciul de probaţiune)  196 persoane/consilier de probaţiune în România versus 16 persoane/consilier de probaţiune în Marea Britanie.

Ne întrebăm, dar nu retoric, ci ne întoarcem în jurul unui punct invizibil şi vrem să luăm pe cineva de guler şi să strigăm „cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva?“. Eşecul politic muşcă rău din viaţa noastră. Cui îi e frică de celălalt? Salvarea persoanei, salvarea probelor şi de la capăt? Cuvintele necesare în normele din Codul de Procedură Penală?

Cînd o instituţie, nedespărţită de contactul cu cetăţeanul, se manifestă ca gestionara sacră a informaţiei de interes public? Când construieşte norme ce îngrădesc transparenţa. Societatea civilă din România, a ieşit din matcă şi cere transparenţă. Vremuri bune! Toate corpurile instituţionale se purifică la lumina transparenţei. Noi ştim asta.

Vezi mai multe
Modifică Setările