Dorin Stănescu

Istoric

De la Ilf şi Petrov şi la alte câteva colaborări consemnate în istoria literaturii universale, operele scrise în comun de către marii creatori sunt rarisime. Nici în literatura noastră nu avem prea multe exemple de acest fel. Acum un veac, patru mari oameni de litere au scris împreună, în tren, o poezie. Povestea ei în rândurile de mai jos.

Chiar şi astăzi, în societatea noastră contemporană, există încă meserii tabu ori foarte, foarte greu accesibile femeilor. Aceste excluderi vin pe fondul unor prejudecăţi bine înrădăcinate în mentalul colectiv: rolul primordial al femeii este acela de a avea copii, de ,,a sta la cratiţă”. De restul se ocupă bărbatul. V-aţi întrebat oare de ce nu vedeţi decât rareori femei conducând locomotive ori pilotând avioane? Care să fie cauza?

Astăzi se împlinesc 103 ani de la naşterea lui E.M.Cioran unul dintre  ,,marii români“ care fac parte din panteonul valorilor universale. Din păcate, de Cioran ne aducem aminte când ne lăudăm cu ,,românii care au uimit occidentul“, aşa cum, la fel, ne lăudăm cu cei 0,01% olimpici de aur ai şcolii noastre, altfel ,,bine situată“ pe ultimele locuri la testele Pisa... După festivism, restul e tăcere.

Pentru consumatorul contemporan de mass-media, fenomenul ştirii de ultimă oră sau ,,breaking-news-ului” a devenit ceva banal, pe măsură ce principalele televiziuni româneşti de ştiri au zilnic, oră de oră, ecranele înroşite sau îngălbenite de burtiere cu astfel de anunţuri. Ştirile de ultimă oră fac parte astăzi din cultura noastră contemporană şi sunt martore ale rapidităţii vremurilor pe care le trăim.

La începutul secolului al XIX-lea un boier român uimea Parisul, intrând în oraş  îmbrăcat  cu exotice straie orientale şi înconjurat de o  suită de 25 de arnăuţi călare. Curând, românul nostru avea să revină în atenţia parizienilor  prin excentricitatea sa: l-a plimbat pe Napoleon într-o sanie trasă de cai, iar pentru că nu era zăpadă, a presărat drumul cu zahăr.

Modifică Setările