Dorin Stănescu

Istoric

La Ploieşti, lucrurile au fost întotdeauna altfel decît în restul ţării. Oamenii locului s-au socotit mereu aparte, uneori au şi avut de ce. În secolul al XIX-lea, aici a fost declanşată o veritabilă revoluţie împotriva modernizării accelerate. Caragiale, dar şi o parte dintre istorici, au numit evenimentul „Republica de la Ploieşti”.

Săptămâna trecută, Iaşul a fost gazda unor manifestări coordonate de Departamentul CENTENAR, în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi şi Banca Naţională a României, prin care s-a marcat trecerea a 100 de ani de la un moment important din istoria noastră, când autorităţile române au fost nevoite să se refugieze aici după ce Bucureştiul a fost ocupat de armata germană.

Despre Campania Armatei Române în anul 1916, la o sută de ani de la eveniment, s-a vorbit relativ puţin în spaţiul nostru public, iar acest fapt se datorează felului nostru de a ne raporta la trecut. Pare că vrem să uităm momentele delicate şi să nu învăţăm lecţiile istoriei. Doar câteva dezbateri au fost dedicate intrării României în Primul Război Mondial, mare parte desfăşurate în cadrul Congresului Istoricilor de la Cluj.

La sfârşitul lunii august 1916, armata română înainta triumfal în Transilvania. În doar câteva zile toate luptele cu armata imperială austro-ungară au fost câştigate de către soldaţii noştri. Campania militară iniţiată de români părea un galop de sănătate. Dar, din păcate, auspiciile favorabile aveau să se transforme într-un coşmar pentru armata noastră.

Modifică Setările