Dorian Furtună

Etolog, psiholog evoluţionist, doctor în biologie

Observ că tot mai multă lume reuşeşte să se certe pe Facebook, aşa cum nu s-ar fi certat în cadrul vreunei comunicări tete-a-tete. Certuri de la fleacuri, de la vorbe spuse în pripă, de la neînţelegeri mărunte. Certuri din cauza unui schimb de replici de rutină şi dintr-o răbufnire de emoţii, care, odată scrise, îşi produc efectul toxic.

Există o categorie de produse editoriale de larg consum pe care le-am putea eticheta drept „pop-psihologie”. Mă refer la majoritatea cărţuliilor motivaţionale şi la articolele care promovează aşa-numita gândire pozitivă, propagă diferite mituri gender, oferă sfaturi uşurele şi superficiale despre viaţa în cuplu şi alte dulcegării psihologice.

Toată istoria ţării noastre poate fi descrisă în trei verbe: trebuia, trebuie, ar trebui. După un sfert şi ceva de veac de la Independenţă, tot penibili suntem. Şi pe verticală, şi pe orizontală. Semnele maturizării ca stat şi naţiune întârzie să apară. Iar democraţia ne-a luat pe nepregătite.

Dezumanizarea celorlalţi, lipsirea lor, pe cale lingvistică, de trăsături umane, morale, intelectuale, reprezintă una dintre cele mai eficiente tehnici de creare a distanţei între grupuri şi de cultivare a urii şi discriminării. Când ceilalţi sunt descrişi nu drept oameni, ci drept animale, apare tentaţia de a-i trata ca pe nişte animale.

Vezi mai multe
Modifică Setările