Doi Mici şi un Anc

Salutăm iniţiativa dnei ministru Monica Anisie de a trimite Curtea de Conturi în control la Institutele Naţionale de Cercetare-Dezvoltare (INCD). Azi, în cadrul emisiunii Banii în Mişcare de la Digi24, d-ei a declarat că demarează această acţiune pentru a clarifica în ce mod s-a ajuns la acele salarii extrem de mari  ale Directorilor Generali (DG) de INCD şi la discrepanţele dintre salariile acestora şi cele ale cercetătorilor.

Doi Mici şi un Anc (MMA) au stat la poveşti cu Mircea Ivan, (tenured associate) profesor la Indiana University School of Medicine, SUA şi prim-autor al articolului din Science care a stat la baza acordării Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2019. Mircea este românul care s-a apropiat cel mai mult de Nobel, după George E. Palade, laureat în 1974, ambii lucrând însă în laboratoare din SUA.

Vlad Manea este în prezent membru al Academiei Mexicane de Ştiinţe, cercetător senior în cadrul UNAM, fost cercetător postdoctoral la Caltech, fost membru al Consiliului Naţional de Etică din România, are peste 2.000 de citări, iar din toamnă va începe un stagiu de cercetare de un an la Kobe University din Japonia care se va adăuga la cei 20 de ani petrecuţi deja în sistemele de cercetare ale altor ţări.

Am luat la purecat proiectul de buget al României pe 2020 pentru a vedea cum stăm cu cercetarea. Pe scurt, prin comparaţie cu PSD-ALDE vs. PNL: aceeaşi Mărie, cu altă pălărie. Vă spuneam când s-a publicat aşa-zisul program de guvernare PNL că mai bine de 30% din el era copy/paste după cel al PSD-ALDE. Se pare că bugetul este 100% copy/paste.

Vezi mai multe