Dodo Nita

Critic de benzi desenate

„Până în 1948 încă mai apăreau unele cărţi pentru copii comestibile. Mihai Gafiţa şi-a început cariera cu literatură pentru copii. A publicat în 1947 o cărţulie intitulată Titilică, spaima zmeilor, în versuri şi amuzant ilustrată. Am iubit grozav povestea asta, o ştiam pe dinafară. Se pierduse între timp, aşa că acum câţiva ani am căutat-o la Biblioteca Academiei şi am fotocopiat-o în întregime.”

Născut la Bucureşti, în 1963, în casa plină de cărţi a poetului Anatol E. Baconsky, era normal ca micul Teodor să aibă ca pasiune…lectura. Acest lucru îi va călăuzi paşii în mod absolut firesc pe bulevardul Dacia, la Biblioteca Franceză (Institutul Francez de astăzi) şi acolo, miracol, descoperă albumele cu aventurile desenate ale lui „Tintin şi Milou“.

Adrian Cioroianu s-a născut pe 5 ianuarie 1967 la Craiova. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti în 1993 şi a rămas în cadrul ei, ca asistent universitar al profesorilor Lucian Boia şi Dinu C. Giurescu, ajungând în prezent profesor şi decan al ei. În 2002 obţine titlul de doctor în istorie al Universităţii Laval din Quebec, Canada.

„M-am format în cultura franceză, căreia îi apreciez frumuseţea şi exactitatea”, declara Horia-Roman Patapievici în iunie 2008, când a  fost decorat de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, domnul Henri Paul, cu Ordinul Artelor şi Literelor în Grad de Ofiţer, pentru contribuţia sa la dezvoltarea relaţiilor culturale dintre cele două ţări.

Modifică Setările