Dinu Săraru

Romancier

Sărbătoarea a învrednicit creştinii ortodocşi ai Olteniei de sub munte să reaprindă flacăra credinţei la o bisericuţă-schit datând din anul 1760, aşezată singuratic pe un mirific plai, numit Floreşti, vatră de sute de ani a satului Floreşti, mutat de intemperii pe malul Cernei vâlcene, la un cot al acesteia, unde s-au aflat odinioară cazărmile cezaro-crăieşti.

Răsfoind cu ajutorul soţiei (fiind, se ştie, nevăzător) capitolul Corespondenţe din „Jurnalul unui personaj controversat”, am constatat că lipseşte (eroare, fireşte, a redactorului de carte) epistola semnată de Emil Cioran, epistolă la care ţin foarte mult, în urma vizitei la celebrul filosof acasă, în mansarda blocului lângă Teatrul Odeon, unde acesta locuia ca un student.

 • Dinu Săraru a citit acum 6 zile
 • Dinu Săraru a publicat un nou articol acum 13 zile
 • Dinu Săraru a citit acum 20 zile

  În fiecare an, la 20 iulie, ne copleşeşte şi ne tulbură amintirea marelui poet al limbii române Adrian Păunescu, intrat în eternitatea spiritualităţii naţionale. Sunt, astfel, ani de când poezia şi civismul marelui poet ne îndeamnă ca o datorie să-i sărbătorim amintirea.

 • Dinu Săraru a publicat un nou articol acum 27 zile

  Apariţia în limba italiană, la Editura „Criterion” din Milano, a nuvelei „Un fluture alb cu sânge pe aripi”, prin iniţiativa şi stăruinţa îndârjită a doamnei Nicoleta Călina Presură, conferenţiar universitar de limba italiană la Universitatea din Craiova, care a şi tradus inspirat pomenita nuvelă, colaborând cu trei universitari din Torino, unde şi-a dat şi doctoratul.

 • Dinu Săraru a publicat un nou articol luna trecuta

  La sfârşitul secolului al XVIII-lea, când a fost ridicată bisericuţa, monument istoric astăzi, prin celebra Friză a Potecaşilor, pictată pe la 1810, la Slătioara, pe malul Cernei vâlcene, erau în plină înflorire cazarmele cezaro-crăieşti, cum au intrat în istoria pomenitei comune.

 • Dinu Săraru a publicat un nou articol acum 2 luni

  În captivanta sa lucrare „De la Romani la Români”, tipărită de Editura Litera, în capitolul final „Concluzii”, istoricul medievalist unanim recunoscut Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, face o tulburătoare observaţie pe care ne îngăduim s-o reproducem pentru cititorii tabletei de faţă:

Vezi mai multe
Modifică Setările