Diana Rusu

Jurnalist

La curtea regelui Soare totul părea strălucitor; ţinutele aristocraţilor, bijuteriile marchizelor sau însuşi palatul celebrului Ludovic al XIV-lea. Admirăm până astăzi opulenţa fascinantă a acelor norocoşi ai sorţii. Şi totuşi, câţi dintre noi ne-am putea apropia de aceşti domni şi doamne fără ca simţurile noastre să fie oripilate?

Iată un avertisment care ne dă fiori, deşi scena Orientului Mijlociu marcată de conflicte sângeroase nu mai reprezintă o surpriză sau un breaking news pentru mulţi lideri din lumea noastră. Cu toate acestea, consecinţele luptelor ideologico-sectare care se dau în regiune apasă tot mai greu pe umerii Europei, scoţând la iveală un dureros eşec al politicilor de migraţie şi integrare.

Doar o zi ne mai desparte de un moment crucial pentru viitorul Europei. Am discutat cu expertul juridic internaţional în probleme de libertăţi civile, fost consilier principal al Reprezentantului OSCE pentru libertatea de presei, dr. Joan Barata, despre ce se va întâmpla în Catalonia duminică şi de ce ar trebui să ne îngrijoreze precedentul creat în regiunea sa natală.

O săptămână deosebit de tensionată pentru politica germană s-a finalizat luni dimineaţa cu un controversat acord de asistenţă financiară pentru Grecia. La scurt timp însă, cancelarul german Angela Merkel şi membrii formaţiunii CDU, aflată la guvernare, au primit o veste tragică: deputatul Philipp Missfelder, unul dintre cei mai străluciţi tineri politicieni ai Uniunii Creştin Democrate, s-a stins subit din viaţă la numai 35 de ani.

  • Diana Rusu a citit acum 25 zile

    Preşedintele Turciei l-a felicitat pe germanul Özil pentru „patriotismul“ retragerii lui din naţionala Germaniei. Cei doi nu sunt singurii vinovaţi în această tristă istorie despre musulmani. Şi despre noi, europenii.

  • Diana Rusu a citit acum 2 luni

    Ne putem întoarce pe ce parte vrem. Va fi imposibil să ne odihnim, căci ne-am pregătit culcuşul execrabil. Ce-ar mai fi deci de făcut? Să ne sculăm. Să-l refacem. Dar putem, aşa surmenaţi? Se înşală cine crede că nu.

  • Diana Rusu a apreciat acum 2 luni

    Ne putem întoarce pe ce parte vrem. Va fi imposibil să ne odihnim, căci ne-am pregătit culcuşul execrabil. Ce-ar mai fi deci de făcut? Să ne sculăm. Să-l refacem. Dar putem, aşa surmenaţi? Se înşală cine crede că nu.

Vezi mai multe