Diana Mandache

Istoric

Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio este primul Papă din America Latină, care şi-a luat numele de Francisc I. A fost un Sede Vacante  de 12 zile, unul din cele mai scurte. După 1829 a fost primul conclav întrunit în postul Paştelui, care în a doua zi de reuniune a votat alegerea celui de-al 266-lea Pontif.

Probabil şcoala de film britanică are cea mai puternică tradiţie de producţie cu subiecte istorice. Între acestea, temele regale sunt remarcabile aşa cum s-a văzut în  recentele filme ‘Discursul Regelui’ şi ‘The Lost Prince’ (Principele John). În acest context este esenţială documentarea în arhive pentru conceperea scenariilor, dar şi pregătirea istorică a regizorului.

Recenta confirmare prin teste ADN a aparteneţei osemintelor lui Richard al III-lea, ultimul rege Plantagenet, făcut celebru de Shakespeare, cu fraza “un cal, un cal, regatul meu pentru un cal”, determină pe istorici să înceapă investigaţiile la presupusul mormânt al unui alt Richard Plantagenet, aflat la Eastwell. Eastwell Park este important pentru români, fiind locul naşterii Reginei Maria.

Anul 2013 zguduie deja vechi şi importante instituţii europene. În numai două săptămâni, lumea întreagă a asistat la două ştiri surprinzătoare: Regina Beatrix a Olandei în 28 ianuarie anunţa abdicarea în favoarea fiului său pe 30 aprilie, şi comunicatul Papei Benedict XVI din 11 februarie care renunţă la ministerul petrin cu data de 28 februarie.

Modifică Setările