Dan Străuţ

Editor Adevărul Financiar

Pentru prima dată în perioada postdecembristă, economia - reflectată în cifrele Produsului Intern Brut - a crescut mai mult ca volum decât ca preţuri. De regulă, creşterile exprimate în volum erau devansate de cele exprimate în preţuri, ca efect al inflaţiei. În primul semestru am avut chiar unele sectoare în care volumul a crescut, dar preţurile au scăzut, fapt care ne arată că derapăm spre o zonă pe care n-am mai explorat-o până acum.

Câtă vreme o ţară întreagă de contribuabili se chinuie să umple sacul bugetar şi o gaşcă de privilegiaţi iresponsabili se ocupă doar cu aspirarea banilor din acelaşi sac, nici cele mai avansate teorii şi expertize economice, nici măcar un Cod Fiscal aprobat în unanimitate de Parlament, nu vor reuşi să echilibreze balanţa dintre cheltuieli şi venituri.

În plină telenovelă cu crize financiare şi sancţiuni pe plan extern, dar şi cu incertitudini şi controverse pe plan intern, câţiva „actori“ de mare calibru par să joace într-un alt film, afişându-şi extravaganţele şi când cheltuiesc, dar şi când fac bani.

Presa rusă a relatat de mai multe ori modul în care oficiali din preajma premierului Medvedev, inclusiv vicepremierul Arkady Dvorkovici, au aplicat în Rusia o reţetă care ne aminteşte de legăturile mirobolante dintre afaceri şi politică din Grecia. Legături care - cum se vede prea bine azi - au dus în cele din urmă această ţară la o îndatorare fatală.

Mai ţineţi minte cum a argumentat Guvernul întârzierea investiţiilor publice? Chiar premierul Victor Ponta s-a plâns că mai marile sau mai micile achiziţii sunt contesate şi re-contestate, practică prin care cei „interesaţi“ blochează proiectele. Cred că asta s-a întâmplat şi în telenovela cu accente de circ a licitaţiilor pentru manuale şcolare, a căror achiziţie a întârziat, iată, aproape un an.

Modifică Setările