Dan Străuţ

Editor Adevărul Financiar

Ceea ce s-a întâmplat în ultimele 12 luni (dar mai ales în ultima lună) în materia mitingurilor de protest era de neconceput în cei 25 de ani anteriori: antreprenorii, patronii din diverse domenii, asociaţiile profesionale şi patronale au ieşit în stradă cerându-şi drepturile şi scandând lozinci antiguvernamentale.

Coşul cu rotile de la hipermarket a fost, fără îndoială, vedeta anului 2015. Nu doar pentru că, după mai multe aventuri prin tot felul de modele economice (cu motoare ca agricultură+construcţii sau industrie+exporturi), ne-am întors la creşterea bazată pe consum. Ci şi pentru că toate oficialităţile - politicieni, economişti, bancheri şi chiar inspectori sau controlori - au stat cu ochii pe el, cum se spune, „ca pe butelie“.

A devenit o obişnuinţă ca procedurile pentru contractarea diferitelor servicii de către instituţii întârzie. Astăzi ne confruntăm cu întârzierea de la APIA: plata subvenţiilor în avans pe suprafaţă în agricultură are loc peste tot în Europa în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, dar APIA a contractat softul de gestionare a acestor plăţi abia pe 10 noiembrie, după care a transmis specificaţiile de dezvoltare a softului pe 17 noiembrie.

Războiul dintre protecţionismul comercial şi liberalismul care lasă pieţele la dispoziţia jocului cerere-ofertă a fost întotdeauna câştigat de „mâna invizibilă“. De acea mână care echilibrează pieţele şi le îndreaptă către progres chiar dacă oamenii - vânzători şi cumpărători - îşi urmăresc exclusiv propriile interese şi avantaje.