Cristian Unteanu

Jurnalist

La graniţa cu Siria apar bateriile de rachete interceptoare PATRIOT, cel mai sigur semn că un conflict regional este pe cale să izbucnească. Pare să se deseneze din ce în ce mai clar un scenariu asemănător Irakului, născut din acelaşi pachet iniţial de bune intenţii şi foarte posibil a se termina într-un război civil latent ca în Irak sau, previzibil, în Afganistan după retragerea trupelor coaliţiei până la finele anului 2014.

La câteva ore înainte de începerea acestui nou Summit, cuvântul de ordine la Bruxelles este găsirea cu orice preţ a consensului. La noi, în acest climat prostesc de bătălie pe cât de feroce, pe atât de artificial întreţinută din disperarea unora dintre mai marii sau mai micii jucători ai politicii dâmboviţene care-şi văd periclitate construcţiile de până acum, termenul pare să nici nu poată fi evocat.

"Fascist e oricine nu e de acord cu tine" spunea John Koski şi uite câtă dreptate avea. În România, votul uriaş în favoarea stângii trebuie fie adulat fără rezerve, fie privit ca o catastrofă naturală de proporţii uriaşe. Singurele argumente, pro sau contra, sunt dominate de prezenţa unei uri grele, a unei intoleranţe ajunse la maximum şi, uşor perceptibil, a unei uriaşe dorinţe de revanşă.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 3 zile

  Tehnic vorbind, Coreea de Sud şi Japonia constituie ţintele preferate menţionate în de nord-coreeni în toate comunicatele militare care vorbesc despre performanţele mereu în creştere ale rachetelor lor de toate categoriile, devenite acum din ce în ce mai precise şi care pot lovi orice ţintă inamică în zonă, inclusiv instalaţiile americane din Pacific şi, mai nou, orice ţintă de pe teritoriul american.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 4 zile

  Aceasta este imaginea cu care Emmanuel Macron doreşte să arate lumii că ţara sa nu numai că rămâne fidelă viziunii propuse odinioară de Generalul de Gaulle, dar se şi angajează să o concretizeze.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 5 zile

  Miza este enormă: toată lumea, poate chiar şi Trump, în orice caz toţi ceilalţi membri ai G7 ar vrea o resetare a relaţiilor cu Rusia. Problema este că nu ştiu cum s-o facă deoarece cheia problemei stă în acceptarea sau refuzul soluţiei federalizării formulate de Putin pentru rezolvarea situaţiei din Ucraina.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 8 zile

  Încă nu a apărut ideea pe piaţa din România deoarece de-abia cum se descoperă cât potenţial emoţional au poveştile legate de un asemenea subiect şi, mai ales, cum poate fi el folosit fie pentru a abţine audienţă, bani şi faimă sau pentru a fi instrumentalizat politic, susţinând cariere de justiţiari ad-hoc puşi în fruntea unor aparent foarte morale cruciade pentru adevăr şi dreptate.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 9 zile

  Problema gestionării unui mare oraş, al unei aşezări urbane în general, a devenit o problemă esenţială. Tema este obiect de studiu şi la facultăţi de mare prestigiu, despre asta se scriu doctorate, în ideea asta se finanţează cooperări post-doctorale multinaţionale pentru realizarea de proiecte îmbinând viziuni integrate în soluţionarea unora dintre chestiunile extrem de urgente şi care tind să devină vulnerabilităţi majore de securitate.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 11 zile

  Pesemne că doar acum, când la Londra se disipează ultimele urme ale măreţiei a ceea ce a fost odată Imperiul se putea ca Nigel Farage, liderul partidului care a câştigat în forţă europarlamentarele şi s-a impus într-un mod indubitabil pe scena politică, să rostească mesajul incredibil, violent, dur, jignitor, insultător în raport cu tradiţiile şi bunul simţ politic şi standardele minimale de comportament ale lumii politice britanice.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 12 zile
 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 13 zile

  Asta e filosofia unei clase politice formate majoritar din strălucite exemple ale faptului că şi fără şcoală poţi „ajunge ceva“, demonstrând inutilitatea sfaturilor date de dascălii care rupţi în coate au fost şi tot aşa au rămas, mărturie că frecventatul bibliotecilor este calea sigură spre boală la crieri şi probleme cu nervii. Asta o ştie de acum toată lume şi nu poate fi contestat. Mai departe?

Vezi mai multe