Cristian Unteanu

Jurnalist

Un pariu şi o demonstraţie de forţă. Pariul este că, în ecuaţia atât de complicată şi cu punte de echilibru atât de incerte cum este cea din Maghrebul şi Orientul Apropiat, se poate naşte un nou cuplu de forţă: nucleul central de putere şi influenţă al Europei pus în mişcare de motorul franco-german acţionând sectorial împreună cu alianţa ruso-turcă.

Deocamdată, miniştrii europeni ai afacerilor externe adoptă rezerva diplomatică în caz de conflict. S-au întâlnit ieri la Bruxelles şi au scos un comunicat absolut neutru, corect şi care se ţine la distanţă de orice afirmaţie care ar putea să influenţeze cumva relaţia conflictuală deschisă dintre SUA şi Iran. Iată textul postat ieri noapte pe site-ul Consiliului:

„Da, absolut da, cred că Alianţa Atlanticului de Nord (NATO) ar trebui extinsă şi ar trebui să cuprindem Orientul Apropiat“ – aceasta este declaraţia preşedintelui Trump, deschidere spre nebănuite viitoare orizonturi care presupun, fără nici un fel de dubiu, o rescriere completă a întregii hărţi geopolitice pe care o cunoaştem acum.

Toate cele ce se petrec acum în estul Mediteranei şi în Orientul Apropiat sunt legate de o referinţă la fundalul comun al bătăliei pentru controlul resurselor şi securizarea rutelor de transport în contextul în care are loc (sau se anunţă ca extrem de posibilă) lupta cumplită pentru ocuparea locului de “energy provider” al Europei în general, al Europei de Est în special.

Vezi mai multe