Cristian Unteanu

Jurnalist

A fost frumos în Sibiul european, liderii prezenţi navigând pentru ultima oară în formatul, somptuozitatea reţinută şi decontractarea îndelung studiată care a caracterizat coregrafia profesionist realizată, în oglindă cu sutele de evenimente similare la care am avut ocazia să particip în activitatea de 25 de ani de corespondent de presă la Bruxelles.

Am anticipat corect: dintre jucătorii importanţi ai Europei şi ai planetei, nimeni nu mai are cum să fie foarte atent la mesajul Summit-ului informal de începe azi la Sibiu, chiar dacă, aşa ar fi trebuit să stea lucrurile deoarece intenţia era, ca pe timpuri tulburi, măcar vorbele să fie frumoase şi liniştitoare pentru a convinge dezorientatul electorat european că merită să mizeze pe viitorul comun semnificat de proiectul european.

Altfel, cu totul altfel ar fi trebuit să stea lucrurile în lumea ideală, curată, aseptică, politicoasă şi în genere departe de pasiunile vulgului, aceea în care gazdele române şi-au îndeplinit impecabil sarcina care le revine, oferind profesionist, corect şi la timp cafea, şampania şi fursecurile în timp ce grupul restrâns al puternicilor europeni se ocupa de aranjamentele jocurilor viitoare, pe poziţii, funcţii şi responsabilităţi.

Aparent, doar aparent, povestea este bizară şi simplă, ca orice act de demenţă pură: în dimineaţa zilei de 27 aprilie, credincioaşii au observat cu stupoare cum în biserica Sf. Maximilian Kolbe, în zona toaletelor şi a coşurilor de gunoi, erau afişat multe postere înfăţişând icoana sacrosantă- simbpol al Poloniei, „Fecioara de la Częstochowa“, având aureolele în culorile curcubeului specific comunităţii LGBT.

În pregătirea Summitului, Comisia Europeană a prezentat o serie de documente de analiză şi cadru de dezbatere, acestea aflându-se acum în mapele participanţilor la masa decizională, tocmai pentru a servi drept argumente pentru ajungerea, dacă şi cât se va putea, la o poziţie comună care să fie şi un indiciu realist pentru viitorul proiectului comun.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 2 zile
 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 3 zile

  Nimic mai semnificativ decât această perioadă de aşa-zise alegeri europene pe care România le trăieşte exclusiv în termenii problemelor, certurilor, urilor, bătăliilor, intoleranţelor şi aranjamentelor minore între partide semnificative din ce în ce mai mult doar pentru ce-a mai rămas coerent din multimilenarul spaţiu carpato-danubiano-ponic trecut prin filtrul nefericit al Fanarului.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 6 zile

  Ieri, la Milano, marea manifestaţie electorală a partidelor de extremă dreaptă din Europa trebuia să transmită mesajul că toţi liderii lor sunt pe aceeaşi lungime de undă şi împărtăşesc voinţa comună de a ieşi la luptă împotriva „Europei elitelor”, mai precis, a „bancherilor, eurocraţilor de la Bruxelles”.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 9 zile

  Doamna Kay Ivy, guvernator republican al Alabamei, are în faţă, pentru promulgare, textul votat ieri de către Senatul acestui stat, legislaţia anti-avort considerată cea mai dură din istoria SUA. Prevede interdicţia ca medicii să practice avorturi, fiind prevăzute pedepse cu închisoarea între 10 şi 99 de ani. Treaba lor, ţara lor, legislaţia lor, regulile lor, să se descurce cu ele cum vor şti mai bine?

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 11 zile

  Cunoaşteţi expresia neaoşă exprimând una dintre multiplele faţete ale înţelepciunii noastre tradiţionale care spune că, intenţionat sau nu, printr-un gest sau o remarcă, poţi ajunge „să-l bagi pe cineva în boale“. Suntem, din nou, ca ţară, pe punctul să transformăm în renume internaţional o excentricitate proprie istoriei noastre zbuciumate şi plină de chestiuni ciudate, stranii sau pur şi simplu hilar-prosteşti.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 13 zile

  Ştiţi care ar putea să fie cel mai negru scenariu pentru România europeană în următorii ani? Printr-un blestem teribil, relaţia noastră cu Europa să fie într-adevăr cea care pare să se asambleze conştiincios, oră de oră, prin prestaţia la limita credibilului a unora dintre liderii noştri politici care, cum vedeţi, privesc deja cu ură nedisimulată la partenerii noştri europeni.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 13 zile

  Până destul de curând, chestiunea avea o relevanţă teoretică. Răspunsul ţinea de infinitele discuţii din clasele de pregătire a ofiţerilor de stat major şi, mai rar, a celor care aveau să se specializeze în analizele pachetelor specifice de date oferite de serviciile de informaţii militare.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 15 zile
Vezi mai multe