Cristian Unteanu

Jurnalist

Mâine se reuneşte Consiliul de Securitate pentru a discuta situaţia din Siria. O situaţie extrem de fluidă, evenimentele se succed acum cu mare viteză, dar totul apare ca o asamblarea de ultime elemente componente ale unui conflict militar major.

Care sunt scenariile posibile în momentul în care azi, la Amann, este în curs de desfăşurare reuniunea la care participă zece şefi de mare stat major, reuniunea fiind coprezidată de Şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Martin Dempsey şi de colegul său iordanian, Meshaal Mohamad al-Zaban, alături de ei fiind responsabilii militari cu grad echivalent din Arabia Saudită, Quatar, Turcia, Marea Britanie, Franţa. Germania, Italia şi Canda.

„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.

Ca reacţie directă la ridicarea gradului de tensiune în Orientul Mijlociu după atacul cu arme chimice asupra populaţiei civile din Damasc, Statul Major american a anunţat că a activat toate opţiunile privind un atac imediat asupra forţelor armate siriene, în paralel cu o acţiune terestră despre care surse concordante descriu acum ca fiind o deplasare a doua grupe compuse din trupe de comando înspre Damasc.

Nu ştiu dacă mai ţineţi minte ce am crezut că descoperim după căderea Zidului: o lume a libertăţii, un stat de drept în care câştigul imediat era libertatea individulului, protejată printr-o legislaţie, acum oficial europeană, Carta drepturilor omului şi a libertăţilor sale fundamentale.

Vezi mai multe