Cristian Unteanu

Jurnalist

România europeană a acestei veri caniculare din 2013 pare să semene din ce în ce mai tare cu un sat fără câini. Dacă a fost posibil ca liderul unui partid naţional-extremist din Ungaria (partid parlamentar) să vină, înconjurat de propria sa gardă paramilitară, pe teritoriul altui stat, stat suveran şi membru în NATO şi UE, şi să ameninţe direct cu declanşarea unor stări conflictuale între cele două ţări

Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, fost prim-ministru, fost ministru de Externe, fost şef al SIE, liderul unui partid din constelaţia multiplă a dreptei româneşti, este un personaj care trebuie creditat că deţine un pachet de date care justifică un interes public. Iată de ce sunt atât de interesante (sau stupefiante, sau provocatoare, după cum vă alegeţi dvs. cheia de lectură) afirmaţiile făcute ieri în Harghita.

Încep să se contureze candidaturile. Bătălia va fi deosebit de strânsă şi cu implicaţii foarte ample deoarece, spre deosebire de situaţiile din trecut, alegerile europarlamentare din acest an vor duce, în opinia celor mai mulţi analişti politici de la Bruxelles, la schimbări importante în echilibrul tradiţional constituit de prezenţa marilor familii politice care au dominat până în acest moment scena politică a Uniunii Europene.

Înainte de toate, iată care sunt, în acest moment, structurile politice şi militare comune la nivelul UE în domeniu. Interesant de ştiut deoarece Summitul din decembrie va decide asupra continuării existenţei lor, mult amplificată şi cu atribuţii sporite pe noua piaţă definită pe de o parte de apariţia unei armate europene comune şi pe de altă de legiferarea unei producţii europene de armament, unificată şi standardizată.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 2 zile

  Lumea serviciilor secrete, cel puţin până acum respectată şi temută, a devenit ţinta unor atacuri de neimaginat cu doar câţiva ani în urmă. Se succed dezvăluiri care de care mai spumoase/teribile/sinistre/ciudate/în majoritate neverificabile, însoţite de acuzaţii venind fie pe „surse“ atent montate în cadrul unor campanii extinse de dezinformare parte a noului război hibrid care a cuprins largi zone ale planetei.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 3 zile

  La Londra continuă incertitudinile asupra unui „Brexit fără reguli“, iar jocurile de adâncime, din nou, vin să solicite prezenţa jucătorilor din prima rundă a încăierării, cea câştigată, la limită dar câştigată, de partida care şi-a dorit ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 4 zile

  Fabulos şi de necrezut, dar este absolut real. Nu este o elucubraţie a unor ziarişti de tabloid sau un „fake news“, ci o cerere oficială formulată ieri către autorităţile braziliene cărora influentul Comitet ONU pentru drepturile omului solicită imperativ să i se permită fostului preşedinte Lula, acuzat şi condamnat în primă instanţă şi în apel pentru fapte grave de corupţie şi spălare de bani, să participe la alegerile din octombrie.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 6 zile

  Într-un ritm din ce în ce mai nervos, aparent ilogic măcar din punct de vedere politic şi de securitate, americanii declanşează valuri succesive de sancţiuni economice, lovindu-şi mai întâi prietenii şi aliaţii strategici, apoi pe toţi ceilalţi parteneri, tradiţionali sau mai noi, producând crize şi generând mişcări de revoltă şi retorsiune pe măsură.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 7 zile

  Se tulbură tare de tot apele şi aşa neliniştite din estul Mediteranei, creşterea tensiunilor dintre Turcia şi SUA trimiţând un semnal grav de posibil dezechilibru regional, cu efecte importante asupra NATO şi sistemului său de securitate în sud-estul european.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 8 zile

  Este posibil (cel mai probabil că rezultatul îl vom afla azi) ca Israelul, a doua oară în istorie, să joace un renghi urât celor de la Eurovision, declarând că nu are banii necesari (12 milioane Euro) cu care să constituie garanţia cerută de organizatori pentru desfăşurarea ediţiei din 2019 a concursului.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 9 zile

  Cu noi în afara oricărei ecuaţii de putere din zona noastră proximă (greşeală de nepermis în raport cu ceea ce ar trebui să fie interesele noastre naţionale), în spaţiul dominat acum de alianţa strategică ruso-turcă au loc mişcări de mare spectacol.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 10 zile
Vezi mai multe