Cristian Unteanu

Jurnalist

Care sunt scenariile posibile în momentul în care azi, la Amann, este în curs de desfăşurare reuniunea la care participă zece şefi de mare stat major, reuniunea fiind coprezidată de Şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Martin Dempsey şi de colegul său iordanian, Meshaal Mohamad al-Zaban, alături de ei fiind responsabilii militari cu grad echivalent din Arabia Saudită, Quatar, Turcia, Marea Britanie, Franţa. Germania, Italia şi Canda.

„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.

Ca reacţie directă la ridicarea gradului de tensiune în Orientul Mijlociu după atacul cu arme chimice asupra populaţiei civile din Damasc, Statul Major american a anunţat că a activat toate opţiunile privind un atac imediat asupra forţelor armate siriene, în paralel cu o acţiune terestră despre care surse concordante descriu acum ca fiind o deplasare a doua grupe compuse din trupe de comando înspre Damasc.

Nu ştiu dacă mai ţineţi minte ce am crezut că descoperim după căderea Zidului: o lume a libertăţii, un stat de drept în care câştigul imediat era libertatea individulului, protejată printr-o legislaţie, acum oficial europeană, Carta drepturilor omului şi a libertăţilor sale fundamentale.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol ieri

  Lumea serviciilor secrete, cel puţin până acum respectată şi temută, a devenit ţinta unor atacuri de neimaginat cu doar câţiva ani în urmă. Se succed dezvăluiri care de care mai spumoase/teribile/sinistre/ciudate/în majoritate neverificabile, însoţite de acuzaţii venind fie pe „surse“ atent montate în cadrul unor campanii extinse de dezinformare parte a noului război hibrid care a cuprins largi zone ale planetei.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 2 zile

  La Londra continuă incertitudinile asupra unui „Brexit fără reguli“, iar jocurile de adâncime, din nou, vin să solicite prezenţa jucătorilor din prima rundă a încăierării, cea câştigată, la limită dar câştigată, de partida care şi-a dorit ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 3 zile

  Fabulos şi de necrezut, dar este absolut real. Nu este o elucubraţie a unor ziarişti de tabloid sau un „fake news“, ci o cerere oficială formulată ieri către autorităţile braziliene cărora influentul Comitet ONU pentru drepturile omului solicită imperativ să i se permită fostului preşedinte Lula, acuzat şi condamnat în primă instanţă şi în apel pentru fapte grave de corupţie şi spălare de bani, să participe la alegerile din octombrie.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 5 zile

  Într-un ritm din ce în ce mai nervos, aparent ilogic măcar din punct de vedere politic şi de securitate, americanii declanşează valuri succesive de sancţiuni economice, lovindu-şi mai întâi prietenii şi aliaţii strategici, apoi pe toţi ceilalţi parteneri, tradiţionali sau mai noi, producând crize şi generând mişcări de revoltă şi retorsiune pe măsură.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 6 zile

  Se tulbură tare de tot apele şi aşa neliniştite din estul Mediteranei, creşterea tensiunilor dintre Turcia şi SUA trimiţând un semnal grav de posibil dezechilibru regional, cu efecte importante asupra NATO şi sistemului său de securitate în sud-estul european.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 7 zile

  Este posibil (cel mai probabil că rezultatul îl vom afla azi) ca Israelul, a doua oară în istorie, să joace un renghi urât celor de la Eurovision, declarând că nu are banii necesari (12 milioane Euro) cu care să constituie garanţia cerută de organizatori pentru desfăşurarea ediţiei din 2019 a concursului.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 8 zile

  Cu noi în afara oricărei ecuaţii de putere din zona noastră proximă (greşeală de nepermis în raport cu ceea ce ar trebui să fie interesele noastre naţionale), în spaţiul dominat acum de alianţa strategică ruso-turcă au loc mişcări de mare spectacol.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 9 zile
Vezi mai multe