Cristian Gava

Jurnalist si analist politic

Grecia şi România au multe puncte comune: apartenenţa la spaţiul balcanic, religia ortodoxă, un parcurs istoric asemănător în secolul al XIX-lea. De aceea ar trebui să învăţam din greşelile proastei guvernări din ultimele decenii de la Atena, guvernare care a adus ţara în pragul falimentului.

Protestele recente din Turcia scot la iveală vulnerabilităţile şi eşecurile modelului de dezvoltare implementat de Recep Tayyip Erdogan, după ascensiunea sa la putere, în anul 2003. În ultimul deceniu, societatea turcă s-a schimbat profund iar economia, în pofida scepticismului afişat de unii analişti, a cunoscut un progres remarcabil.

Plecările în masă ale oamenilor politici de extracţie dâmboviţeană de la partidele de opoziţie la cele aflate la putere au devenit banale. Închegarea unor majorităţi parlamentare volatile şi de conjunctură,menite să susţină pe umerii lor o putere sau alta,este ceva firesc.În realitate,aceste migraţii arată putreziciunea profundă a mediului politc românesc şi cât de diferit este acesta de universul politicii occidentale.

În timp ce instituţiile financiare internaţionale prevăd încă un an de recesiune pentru Grecia, ţara dă semne că se cufundă în cea mai gravă criză socială pe care a traversat-o de la sfârşitul răboiului civil până astăzi. O societate epuizată,în care psihozele se răspândesc mai repede decât virozele de sezon şi în care rata sinuciderilor depăşeşte orice recorduri întâlnite în alte ţări ale Europei.

Modifică Setările