Costel Crangan

Jurnalist

Criza produsă de coronavirus demonstrează că nu oricine poate fi ministru, director de spital, şef de poliţie, manager la o entitate publică samd. Deşi aceste funcţii cer, mai întâi de toate, competenţă, nicio guvernare n-a vrut, în ultimele decenii, să sacrifice interesul politic în favoarea interesului public.

Am cântărit, am măsurat, am adunat, am scăzut, am înmulţit şi-am împărţit. Am comparat mere cu pere şi stânga cu dreapta. Am pus faţă în faţă pe alba cu neagra şi pe tanda cu manda. Concluzia este un mic rezumat al istoriei românilor: să se dea, că altfel n-avem cum.

Teoriile conspiraţiei sunt mai prezente ca niciodată în dezbaterea publică, iar tot mai mulţi lideri atrag atenţia că nimic nu-i întâmplător şi că ne aflăm la un punct de cotitură al omenirii, în care principiile sociale şi morale consacrate ar putea fi resetate.

Deşi în teorie din cărticica tehnică ar trebui să afli cam cum se foloseşte aragazul, în realitate manualul este un fel de revista „Urzica” de pe vremuri: te face să râzi, te bagă-n ceaţă pe alocuri şi nu-ţi rezolvă problemele esenţiale.

Ca de fiecare dacă când dezbaterea din societatea românească atinge puncte critice legate de libertatea individuală ori de impotenţa statului (în ansamblu) de a gestiona crizele economice şi sociale, izbucneşte, ca din senin (sanchi!), un scandal cu maghiarii care vor să ne fure ţara.

Vezi mai multe
Modifică Setările