Corina Fătu

Specialist Marketing

Unele călătorii încep doar cu o hartă şi o legendă. Călătorul nu are mereu răbdare cu hărţile, uneori le ia drept înşelătoare şi le învinovăţeşte pentru alegerea unei căi greşite, dar are în schimb încredere în legende. Grecia este un amalgam de legende, mituri şi pietroaie laolaltă. Dacă ajungi însă în Skiathos, te crezi în paradis şi treci cu vederea peisajul arid şi pietros.

Drumurile întortocheate duc la locuri simple. Cund, un sat pierdut de lume din judeţul Mureş, oferă o lume pastorală şi ancestrală. Aici viaţa se desfăşoară ca pe vremea bunicilor, iar timpul se scurge diferit. Oamenii locului trăiesc ghidaţi după soare, între fiecare răsărit şi fiecare apus.

Totul a pornit de la o tentaţie, ca toate lucrurile complicate din viaţă. O ofertă de nerefuzat, bilet dus-întors Moscova atât de ieftin de parcă ar fi fost degeaba. Şi, cum bine zicea Oscar Wilde, „Pot rezista la orice, cu excepţia tentaţiei”. În câteva zile aveam toate aranjamentele făcute şi eram mai mult decât entuziasmată să ajung în sfârşit în Rusia. Asta se întâmpla pe la începutul anului, până să izbucnească nebuloasa asta cu ruşii.

„Credeţi în fantome?” Grupul pestriţ adunat în faţa catedralei St Giles murmură la unison un „nu” şovăielnic împletit cu un „da” şi mai timid. Un cuplu - genul acela ce pare într-o lună de miere perpetuă - se giugiuleşte, o tânără îşi răsuceşte guma de mestecat pe degetul fusiform, iar un grup de trei italieni gălăgioşi pare a fi pierdut drumul spre pub.