Constantin Corneanu

Preşedinte AESGS

În perioada mandatului lui Anatoli A. Sobceak, economia oraşului Sankt-Petersburg a ajuns pe butuci iar peste un milion de oameni erau şomeri dintre cei cinci milioane care fuseseră angajaţi ai platformelor militar-industriale. Oraşul îl ura pe primar şi implicit pe colaboratorii săi din administraţia Sankt-Petersburgului.

Recentele poziţii ale diplomaţiei germane în ceea ce priveşte evoluţia relaţiilor ruso-ucrainiene şi integrarea europeană a ţărilor din Parteneriatul Estic ne-a readus în memorie istoria unei discrete şi...eterne alianţe care a influenţat evoluţia politico-economică şi militară a spaţiului european.

În martie 1994, ex-colonelul KGB Vladimir V. Putin va participa la o întrunire a Uniunii Europene de la Hamburg unde preşedintele estonian Lennart Meri urma să ţină un discurs. În discursul său, preşedintele Estoniei a menţionat faptul că despre Uniunea Sovietică se poate vorbi ca despre un „ocupant“ al spaţiului estonian, şi nu numai.

Pe 18 august 1989, generalul Vladimir A. Kriucikov, preşedintele KGB, a înaintat CC al PCUS un raport cu privire la necesitatea constituirii în cadrul KGB-ului din URSS a Direcţiei pentru Apărarea Orânduirii Constituţionale Sovietice şi desfiinţarea Direcţiei a 5-a a KGB-ului din URSS care se ocupa de ideologie şi disidenţi.

În ultimul interviu pe care l-a acordat televiziunii vest-germane, la 10 octombrie 1991, la Moscova, Erich Honecker, fostul lider al RDG (Republicii Democrate Germane- n.r.), avea să declare că este o greşeală grosolană să se presupună că cei care la Leipzig proclamau în cor „Noi suntem poporul!”, precum şi în alte părţi, au provocat schimbarea pe care a cunoscut-o RDG.

Vezi mai multe