Constantin Corneanu

Preşedinte AESGS

Liderii de la Kremlin au devenit extrem de îngrijoraţi de turnura pe care o luau evenimentele în spaţiul RSSM, astfel încât, la sfârşitul lunii martie 1989, a sosit la Chişinău o Comisie a CC al PCUS condusă de către Ivan Feklistov cu misiunea de-a examina situaţia politică locală şi acordarea ajutorului necesar CC al PCM.

În continuarea vizitelor de înalt nivel de la Chişinău, din acel an 1989 atât de tumultos, se poate înscrie şi vizita lui Alexandr N. Iakovlev, secretar al CC al PCUS şi „arhitectul restructurării” din URSS, care a discutat cu membrii CC al PCM, însă şi cu cei ai mişcărilor „neformale”.

Evenimentele petrecute în urmă cu doi ani în Peninsula Crimeea, începând cu 26 februarie 2014, respectiv intervenţia în forţă a Federaţiei Ruse pentru a „sprijini“ dorinţa de libertate şi independenţă a populaţiei ruseşti/rusofone, a bulversat opinia publică internaţională, mass-media şi cancelariile diplomatice.

Pe 27 mai 1988 se va desfăşura Adunarea Generală a scriitorilor din RSSM care va considera ca fiind incompetentă şi nereprezentativă delegaţia din partea PCM la Conferinţa a XIX-a de la Moscova şi îi va cere lui Mihail S. Gorbaciov „să reprezinte interesele intelectualităţii de creaţie moldoveneşti şi ale tuturor forţelor din republică ce aderă la restructurare“.

Vezi mai multe