Călin Stegerean

Critic de artă

Sala Constantin Brâncuşi a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) a fost redeschisă astăzi, evenimentul fiind însoţit de un şir de declaraţii pline de inadvertenţe şi omisiuni cu bună ştiinţă din partea conducerii muzeului.

Marţi, 13 iunie 2017. Am fost convocat la interviul aferent evaluării pentru anul 2016 pentru data de 16, dar cum atunci voi fi plecat din Bucureşti a trebuit să accept o altă zi, în general fatidică, marţi 13. Nu cred că sînt superstiţios, deşi uneori intru într-o altă cheie de lectură a lumii atunci cînd mă intersectez cu o pisică neagră sau trebuie să iau avionul într-o zi de 13.

Dragi prieteni, mă adresez cu această formulă deoarece împărtăşesc cu totul ideile transmise de dumneavoastră în petiţia adresată ministrului culturii din România. Aprecierea pe care aţi dat-o activităţii MNAR şi mie personal mă onorează şi vă mulţumesc foarte mult.

Cred că una din cele mai importante revelaţii pe care le-am avut în ultimii ani a fost importanţa dimensiunii culturale a fiinţei umane, în aceeaşi măsură determinantă pentru destinul individului ca şi coordonatele sale biologice.

Comunismul a venit în România o dată cu tancurile Armatei Roşii, în august 1944, şi şi-a încheiat existenţa în zilele de decembrie ale anului 1989, în uruitul tancurilor care înconjurau fostul Palat Regal, unde, în afara Consiliului de Stat funcţiona şi Muzeul Naţional de Artă al Republicii Socialiste România.

Vezi mai multe