Lacrima Andreica

Ziarist

Se pare că în România orice smintit doarme prost noaptea, face o societate întreagă să doarmă prost nopţi în şir după aceea. Cam aşa arată şi povestea cu ora de religie în şcoli. Bunul simţ comun ar fi impus ca dezbaterea: „e sau nu obligatorie ora de religie“ să aibă loc pentru anul şcolar viitor, nu pentru cel în curs, întru smintirea tuturor. De rezolvat, nu s-a rezolvat mai nimic, nici măcar auto-evaluarea imperios necesară a bisericii. Încă!

Societatea românească a ajuns să se răfuiască cu bârfa de la colţul străzii şi cu gura lumii prin măsuri dictatoriale. Am ajuns ca oameni să fim atât de mărunţi încât să nu mai avem nici umorul şi nici demnitatea de a gestiona elegant amorul propriu rănit de gura lumii. Facem dramolete dictatoriale prin şcoli pentru că ni s-a dărmat soclul.

E suspectă maneaua comună a partidelor politice care după ce şi-au dat mâna într-o remiză la vot cel puţin bizară pe cazul Vosganian, vin la unison să lăcrimeze pe umerii românilor trădaţi de votul de astăzi, din Senat, cu explicaţii de genul: ”Regretabil! Vaaaai, ce derapaj!”. De la Ponta la neinspirata Alina Gorgiu, până la preşedinte, corul de bocitoare a ieşit să acopere cu văicăreli ieftine, ceea ce are toate datele a fi o înţelegere comună.

Maramureşeanul Vasile Şuşcă este ultimul artizan de măşti tradiţionale de Anul Nou, din Ardeal. Şi cu toate că arta sa a ajuns în colecţii din Italia şi Japonia, în muzeele lumii, românii îl cunosc prea puţin. Acest patrimoniu spiritual al românilor riscă să dispară în următorii câţiva zeci de ani odată cu ultimii pasionaţi de tradiţie românească.

Ultimii 25 de ani ne-au adus o americanizare ca-n filme. Obrăznicia, nesimţirea, hoţia, delapidarea, trădarea, jecmăneala, invidia, toate relele umane au fost ascunse cu neobrăzare sub sintagma: ”Ştiu eu, aşa e în America”. La 25 de ani de la Revoluţie suntem mai inumani ca nicicând unii cu alţii, iar asta se vede cel mai mult la locul de muncă şi în relaţiile noastre directe. Cred că am devenit mai americani  decât americanii.