Lacrima Andreica

Ziarist

Primul Festival de Povesti din Transilvania a debutat la Cluj cu britanicul Ben Haggarty, reprezentantul Marii Britanii în toate competiţiile de storytelling din lume aflat la pupitrul poveştilor. Peste 35 de clujeni l-au ascultat, au râs, au comentat, au imaginat pe alocuri alături de el, în librăria Cărtureşti. În jur, domniţe cu preocupări comune îşi plângeau unghiile rupte în semn de mare civilizaţie de tinichea pe culoarele mall-ului.

La vremea anului 2002 vedeai des pe televiziuni aşa-zise reportaje pline de  o ciudată empatie cu copii care se plângeau că, în timp ce colegii mănâncă, ei rabdă de foame, nu se pot concentra din pricina foamei, că nici acasă nu au ce mânca, dar măcar acolo nu mănâncă nimeni. Mai vedeai tot atunci şi profesoare sau învăţătoare care se lamentau că aceşti copii nu se prezintă la cursuri din această cauză. S-a lansat programul.

Fericirea ar trebui garantată prin Constituţie, întocmai ca libertatea. Mulţi vor obiecta că fericirea este o noţiune abstractă, un concept fără graniţe sigure. La fel este şi libertatea. Şi că este relativă, o dovedesc puterile din orice ţară a lumii. Poţi spune că eşti liber într-o lume în care condiţionarea şi manipularea sunt regula ”liberului arbitru”?

La ghişeele de la Finanţe şi de la Serviciul de Înmatriculări din Cluj cozile şi nervii n-au lipsit. Clujenii care achitaseră taxa auto după reglementările vechii legi s-au pomenit în situaţia de a fi obligaţi să plătească "diferenţa" şi să-şi asume pe propria semnătura abuzul autorităţilor.