Andrei Stoian

România noului val

Un fenomen distructiv, cauzat de absenţa planificării în sistemul de educaţie, a fost cel al necorelării cifrelor de şcolarizare cu piaţa muncii şi demografie. Ignorarea pieţei muncii a produs un sistem de învăţământ care a scos pe bandă rulantă politologi, sociologi, manageri, PRişti, adică şomeri.

Am fost şi sunt uluit în faţa superficialităţii şi indolenţei autorităţilor în a se adresa viitorului. Proiectele pe termen lung sunt scoase din uz. Totul se face de pe o zi pe alta, fără a ridica întrebări în privinţa viitorului. Aşa se face că toate ne iau prin surprindere: zăpezi, inundaţii, incendii etc.

Mărturisesc că, fără să fi urmărit în amănunt campania electorală americană, nu înţeleg deloc reacţiile care au urmat alegerii lui Donald Trump ca preşedinte. În primul rând, pentru că au existat, în ultimele două săptămâni, semnale credibile că această alegere se va produce.

  • Andrei Stoian a citit acum 24 zile

    Pe fond, asta este întrebarea care generează acum efecte multiple, directe şi indirecte, câteodată ciudate şi surprinzătoare, în ţările din regiune. Mizele sunt uriaşe deoarece deciziile ce urmează nu mai pot fi întârziate mult timp, astfel încât, până la urmă, ţările din regiunea noastră vor trebui să acţioneze ca parte a unui proiect sau altul. Sau aşa li se pare că ar trebui să facă. Nu cred că e aşa.

Vezi mai multe