Alexandru Pătraşcu

Critic de operă

Dacă este să asociem o dată din calendar cu terorismul, 11 septembrie 2001 ne vine imediat în minte. Dar poate că în Balcani ar trebui să reţinem şi data de 16 aprilie 1925, când la Sofia, capitala Bulgariei, aflată la nici 400 de kilometri de Bucureşti, a avut loc unul dintre cele mai mari atentate din secolul XX. Azi se împlinesc 90 de ani de la acest eveniment tragic.

Cristian Măcelaru, un foarte bun tânăr dirijor, care activează în SUA, a dirijat la Ateneu un program foarte interesant, deşi, la prima vedere, nu părea ceea ce limba de lemn ar numi "ofertant". Primele simfonii ale lui Beethoven şi Şostakovici, plus César Franck. Ca să fiu sincer, m-a atras, în primul rând Şostakovici. După ce a început concertul, m-am felicitat pentru alegere, pentru că am înţeles mai multe.

Un concert cu multe semnificaţii şi plin de încărcătură emoţională, anunţat la Opera Naţională Iaşi - Requiem de Verdi - în memoria basului Octavian Dumitru, de la a cărui dispariţie tragică au trecut ceva mai mult de 40 de zile, ceea ce, în ritualul ortodox, înseamnă o comemorare importantă.

Vezi mai multe
Modifică Setările