Alexandru Pătraşcu

Critic de operă

O căutare pe Google News cu numele directorului ONB relevă 141 de articole din presa românească, din 12 mai încoace. Din aceste 141 de ştiri, vreo 130 susţin că domnul Răzvan Ioan Dincă a fost reţinut, arestat, sau chiar „săltat” într-un dosar privind execuţia bugetară la instituţia pe care o conduce.

E oficial, Filarmonica „George Enescu” a confirmat distribuţia pentru concertul de închidere a stagiunii 2014-15. Va fi actul III din Parsifal de Wagner, dirijat de Christian Badea, asta ştiam cu toţii. Dar vor fi Stefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Levente Molnár (Amfortas) şi... Maia Morgenstern (Kundry)!

 • Alexandru Pătraşcu a publicat un nou articol acum 3 zile

  Acum doi ani, tot la Enescu, Vadim Repin oferea o versiune de neuitat a Concertului pentru vioară al lui Şostakovici, cu un Scherzo într-adevăr diabolic şi o Passacaglia apăsătoare şi lentă. Îl acompania Christian Badea la conducerea Filarmonicii din Sankt Petersburg, cea care a creat lucrarea în 1955.

 • Alexandru Pătraşcu a publicat un nou articol acum 3 zile

  Lahav Shani nu e celebru, dar este pe cale să devină. Multe lucruri nu veţi găsi pe Google despre el. A câştigat Mahler Conducting Competition (2013), concursul care l-a lansat pe Gustavo Dudamel pe scena internaţională.

 • Alexandru Pătraşcu a publicat un nou articol acum 4 zile

  Programul concertului avea titlul: Stabat mater – Caldara & Pergolesi, însă doar lucrarea celui din urmă a fost prezentată. Antonio Caldara a compus şi el muzica unui Stabat mater, dar pentru cvartet de solişti, cor şi orchestră, adică un efectiv mult mai numeros decât cel din distribuţia anunţată.

 • Alexandru Pătraşcu a publicat un nou articol acum 5 zile

  Cea mai mare contribuţie a Festivalului Enescu din ultimul deceniu la dezvoltarea muzicii din România este creaţia naţională a unor opere moderne, bine cunoscute în lume. Wozzeck, Elektra, Mathis der Maler, Moses und Aron, Die Frau Ohne Schatten sau Leonore sunt câteva titluri importante.

 • Alexandru Pătraşcu a publicat un nou articol acum 6 zile

  Petrenko a început cu suita Ma mère l’Oye, des prezentată în Vestul Europei, cu o discografie importantă de la mari dirijori, dar rar frecventată pe scenele noastre (cam ca tot ce înseamnă creaţia lui Ravel, în afară de Boléro).

 • Alexandru Pătraşcu a publicat un nou articol acum 7 zile
 • Alexandru Pătraşcu a publicat un nou articol acum 8 zile

  Cu câteva zile înainte de începerea Festivalului, o casă de licitaţii punea în vânzare o serie de artefacte necatalogate care au aparţinut lui Enescu, provocând suspiciuni şi reacţii contrariate în lumea culturală românească. Însă lucrurile pot fi lămurite destul de repede în acest caz, prin investigaţia poliţiei, care trebuie să afle ce este cu acele obiecte despre care nu se ştie aproape nimic.

 • Alexandru Pătraşcu a publicat un nou articol acum 9 zile

  După amiaza de la Ateneu promitea multe. Orchestra de cameră din Basel a lăsat o impresie foarte puternică la finalul Festivalului din 2019 cu un Don Giovanni de clasă, condus de Giovanni Antonini şi având o distribuţie de top. Ádám Fischer e un dirijor foarte mediatizat pe canalul Mezzo TV, dar şi o prezenţă constantă în fosa Operei de Stat din Viena.

Vezi mai multe
Modifică Setările