Alexandru Grumaz

Analist politico-militar

Monopolul asupra „pământurilor rare” permite Beijingului să le folosească ca pe o pârghie geopolitică pentru a profita de schimbările de comportament în ţările cu care are conflicte politice şi economice dar şi pentru a-şi întări poziţia de negociere la o „masă diplomatică” sau pentru a-şi creşte propriile capacităţi militare. Are România pământuri rare sau noi am închis minele?

Din perspectiva SUA, cea mai importantă relaţie de securitate a Chinei este cu Rusia, o altă putere cu mijloace militare considerabile. Această relaţie de cooperare include exerciţii militare comune, vânzări de arme şi cooperare diplomatică la ONU pentru a bloca eforturile SUA şi ale aliaţilor de a pune presiune asupra autocraţilor precum preşedintele Bashar al-Assad sau Maduro.

Dacă factorii de decizie politici americani şi cei aliaţi înţeleg calculul strategic unic al Turciei, alianţa NATO şi parteneriatul SUA-Turcia pot găsi căile corecte de cooperare pentru a contracara influenţa rusă în teatrele de operaţiuni cheie şi pentru a limita riscul escaladării rapide a unui posibil conflict între Rusia şi Turcia.

Aversiunea europenilor faţă de cheltuielile de apărare înseamnă că nu vor fi actori geopolitici importanţi în Asia de Est. Dependenţa lor de piaţa chineză înseamnă că nu vor fi niciodată susţinători deplini ai campaniei americane de presiune geo-economică asupra Chinei. Lunga alianţă cu America înseamnă că China nu va putea niciodată să-i întoarcă pe europeni împotriva Statelor Unite.

„Preşedintele - aşa cum a spus Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al lui Biden - a dorit să-l poată privi în ochi pe preşedintele Putin şi să-i spună care sunt aşteptările americane”. De fapt scopul acestui exerciţiului a fost să-l anunţe pe Putin care erau „liniile roşii” din relaţia dintre cele două puteri şi la fel de important să evite dezintegrarea constantă a regimului de control al armelor.

  • Alexandru Grumaz a publicat un nou articol luna trecuta

    Evenimentele de reorganizare geopolitică, în condiţiile crizei ucrainene, sunt într-o continuă derulare. Vladimir Putin urmează să se întâlnească săptămâna viitoare în Iran cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan şi cu liderul iranian Ebrahim Raissi. Preşedintele turc încercă deblocarea rutelor maritime din Marea Neagră dar şi situaţia din Siria iar Rassi consolidarea relaţiei militare cu Moscova.

Vezi mai multe
Modifică Setările