Alexandru Grumaz

Analist politico-militar

Să rememorăm ce spunea fostul Secretar al Apărării a SUA, Robert Gates în iunie 2011: Misiunea (Afganistan - n.A.G.) a devoalat numeroase neîmpliniri în ceea ce privesc capabilităţile militare şi voinţa politică (a membrilor Alianţei - n.A.G.). În ciuda a mai mult de 2 milione de militari în Alianţă,  staff-ul NATO a luptat cu disperare să desfăşoare şi să sprijine în teren 25-40000 de militari.

Robert D. Kaplan, analist în domeniul geopliticii la Stratfor, avertizează că poziţia dominantă (hegemonia) americană la nivel mondial slăbeşte, iar confuzia tinde să domine politica internaţională. Deşi hegemonia are o reputaţie proastă în mass-media, este necesară pentru a menţine stabilitatea, argumentează expertul Stratfor.

„Înţelegerea fundamentală a securităţii în Europa s-a prăbuşit acum. Tot ceea ce s-a întâmplat după 1989 s-a bazat pe presupunerea fundamentală că nu se schimbă frontierele prin forţă, iar acum acest lucru nu mai este de actualitate. Liderii politici trebuie să recunoască faptul că vechile reguli nu se mai aplică.” - T. Hendrik Ilves, preşedintele Estoniei

  • Alexandru Grumaz a publicat un nou articol luna trecuta

    Şefii agenţiilor de informaţii din Marea Britanie şi Germania, precum şi oficialii de securitate din NATO şi UE, au identificat Moscova ca fiind prima sursă de ameninţări hibride, citând încercările de a manipula alegerile, de a fura date sensibile, de a declanşa o lovitură de stat în Muntenegru sau de a utiliza gaz neurotoxic împotriva adversarilor.

  • Alexandru Grumaz a publicat un nou articol acum 2 luni

    Paradoxul războiului este că un adversar va ataca orice slăbiciune percepută, astfel încât nu putem adopta o formă exclusivă de război. Trebuie să putem duce operaţiuni în tot spectrul militar. Scopul nu este altul decât restaurarea avantajului competitiv al Americii într-o epocă de reapariţie a concurenţei strategice pe termen lung - James Mattis, Secretarul Apărării, în Congresul SUA

Vezi mai multe