Alexandru Grumaz

Analist politico-militar

Ce avem pe lista crizelor din Orientul Mijlociu? Războiul civil din Siria continuă. Convorbirile de pace dintre israelieni şi palestinieni sunt în colaps, iar războiul reîncepe. Egiptul este în proces de eliminare a grupării Fraţii Musulmani. Discuţiile SUA-Iran sunt marcate de incertitudine. Irakul este în convulsii, iar pericolul ruperii în trei provincii devine tot mai pronunţat, pe zi ce trece.

Suntem înconjuraţi de războaie. Unul se derulează în proximitatea graniţei noastre, în Ucraina, iar celălalt în Irak şi Siria. Primul balansează sensibil între un război civil, cu accente dramatice în regiunile estice, la graniţa cu Federaţia Rusă, şi un război energetic care va afecta, mai devreme sau mai târziu, spre iarnă, întreaga Uniune Europeană.

Ruşii sunt implicaţi, în acest moment, în două conflicte: Ucraina şi Siria. În Ucraina, ne aflăm la începutul unui război civil, iar în Siria ne aflăm în plin război civil unde avem peste 150.000 de victime. Ambele conflicte se derulează pe fondul alegerilor prezidenţiale. Poziţia Moscovei faţă de cele două confllicte este diametral opusă celei a occidentalilor.

Să ne reamintim o secvenţă de la finele ultimului deceniu al zbuciumatului secol al XX-lea, în care cele două războaie mondiale au reîmpărţit sferele de influenţă geostrategică, au trasat o Cortină de fier în Europa şi au lăsat în urmă conflicte teritoriale, etnice sau religioase nesoluţionate. Cum s-a încheiat, de fapt, Războiul Rece?

  • Alexandru Grumaz a publicat un nou articol acum 28 zile

    Şefii agenţiilor de informaţii din Marea Britanie şi Germania, precum şi oficialii de securitate din NATO şi UE, au identificat Moscova ca fiind prima sursă de ameninţări hibride, citând încercările de a manipula alegerile, de a fura date sensibile, de a declanşa o lovitură de stat în Muntenegru sau de a utiliza gaz neurotoxic împotriva adversarilor.

  • Alexandru Grumaz a publicat un nou articol luna trecuta

    Paradoxul războiului este că un adversar va ataca orice slăbiciune percepută, astfel încât nu putem adopta o formă exclusivă de război. Trebuie să putem duce operaţiuni în tot spectrul militar. Scopul nu este altul decât restaurarea avantajului competitiv al Americii într-o epocă de reapariţie a concurenţei strategice pe termen lung - James Mattis, Secretarul Apărării, în Congresul SUA

Vezi mai multe