Adrian Majuru

Manager al Muzeului Municipiului Bucureşti

Ioan Dobrescu a fost un simplu meşteşugar din vechea mahala bucureşteană a Batiştei, nu foarte diferită de un sat de câmpie, la anul 1802. Timp de treizeci de ani, Ioan Dobrescu, a descris în câteva rânduri cele mai relevante evenimente din oraş, completându-le cu variate îndemnuri morale către fiul său, într-o lume care se dezbăra cu repeziciune de moralitate.

În fiecare dintre noi se află un zeu perisabil. Când puterea lui este absolută, în majoritatea cazurilor, el se substituie fiinţei umane purtătoare.

Cursul istoriei este determinat de maniera în care un regim politic reuşeşte să manipuleze gândirea oamenilor. În acest caz, platforma politică are o importanţă secundară: prioritară este „operaţia de seducţie.

„Cauzele relelor care ne apasă sânt mai multe“ a spus la 1870 Mihail Anagnoste. La începutul secolului XX, Nicolae Filipescu a descris procesul politic prin care se vor naşte “baronii locali” şi ce vor fi ei de fapt. Autorul începe prin a defini “egalitatea politică” care reprezintă “dreptul tuturora de a participa la suveranitatea naţională.

Vezi mai multe