Adrian Hatos

Profesor universitar

Având în vedere precedentul protestelor mamut de la începutul anului dar şi faptul că, din punctul de vedere al modificărilor legislative situaţia pare a fi cel puţin la fel de gravă ca la începutul anului, se pune întrebarea: de ce nu mai avem manifestaţii de amploarea celor din ianuarie-februarie 2017?

Lecţia tulburătorului incident medical al Stelei Popescu nu este, în primul rând, una de morală personală, ci una de politică publică, în măsura în care cele două domenii pot fi separate. Utopia mea românească este una educaţională, care ar produce generaţii de cetăţeni activi, capabili să înţeleagă problemele lumii în care trăiesc şi să acţioneze eficient pentru soluţionarea lor.

Este limpede faptul că „Dunkirk”  promovează civilizaţia occidentală modernă - pluralistă şi individualistă - prin sublinierea posibilităţilor de reuşită colectivă chiar prin indivizi dubioşi din punct de vedere etic, incerţi din punctul de vedere al motivaţiilor şi al credinţelor.

Vânătoarea de informatori ai Securităţii ca poliţie politică lasă impresia unei societăţi care a ieşit dintr-o grea ocupaţie străină. Francezii sau polonezii după ocupaţia nazistă, de exemplu. Ocupanţii au dispărut, înfrânţi, iar noi ne curăţăm de elementele colaboraţioniste, de trădători.

Vezi mai multe