O viaţă de film. „Venus cel negru“, spionul sud-coreean care l-a întâlnit pe Kim Jong-il VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini sunt spionii care au ajuns în preajma liderului unei ţări inamice, mai ales în apropierea unui şef de stat nord-coreean. Park Chae-seo este unul dintre ei, iar viaţa lui a devenit acum subiect de film.

Nume real: Park Chae-seo. Nume de cod: Venus cel negru. Ocupaţie: spion. Începerea activităţii: în anii ’90. Misiune principală: obţinerea de informaţii despre programul nuclear nord-coreean în folosul Seulului.

Spionul sud-coreean cunoscut ca „Venus cel negru“ se numără printre puţinii agenţi de informaţii care au reuşit performanţa de a se infiltra în cele mai înalte sfere ale unui stat inamic. El a ajuns chiar să-l întâlnească pe Kim Jong-il şi să înregistreze convorbirea cu acesta cu ajutorul unui dispozitiv pe care şi-l plasase la nivelul organului său genital.

Acum, povestea vieţii lui a fost transpusă într-o carte, dar şi într-un film, care reflectă într-o lumină nouă complicatele legături - unele financiare, altele politice - din zona demilitarizată care divide Peninsula Coreeană, relevă France-Presse.

Drum deschis de Rolex-uri false

Park, în prezent în vârstă de 64 de ani, şi-a început activitatea în domeniul informaţiilor militare, în 1990, fiind însărcinat să colecteze date despre programul nuclear al Nordului, aflat atunci în primele etape.

S-a împrietenit cu un fizician chinez de origine coreeană specializat în domeniul nuclear. Ulterior, acesta a dezvăluit, în schimbul unei plăţi de un milion de dolari, că Nordul a obţinut două arme nucleare de putere scăzută. 

În 1995, Park s-a alăturat serviciului sud-coreean de spionaj ce purta atunci denumirea de Agenţia pentru Planificarea Securităţii Naţionale. A primit numele de cod „Venus cel negru“.

Plasat la Beijing, Park a început să lucreze pentru o companie sud-coreeană ce importa produse pe care le făcea să pară bunuri nord-coreene exceptate de la taxe. Şi-a construit astfel o reţea de contacte nord-coreene şi de informatori. 

A încercat apoi să-şi paveze drumul spre înaltele autorităţi nord-coreene. Prin mită. Şefului agenţiei de spionaj de la Phenian i-a dat ceasuri Rolex contrafăcute atunci când acesta a venit în vizită la Beijing.

Era extrem de stresant să trăieşti ca spion. Puteam fi demascat de orice greşeală minoră.

Însă marele pas în direcţia Phenianului a venit un pic mai târziu, când ar fi aranjat eliberarea nepotului lui Jang Song Thaek - influentul unchi al actualului lider Kim Jong-un, dar care a fost executat în 2013 pentru trădare  - dintr-o închisoare chineză, ajutându-l să plătească o datorie de 160.000 de dolari americani pe care o avea faţă de comercianţi chinezi.

Recunoscătoare, familia Jang l-a invitat pe Park la Phenian. Spionul a profitat de această şansă pentru a încheia un contract în valoare de 4 milioane de dolari americani între agenţia sa publicitară şi o agenţie de turism nord-coreeană în scopul realizării de reclame de televiziune în zone în care Nordul şi Sudul organizau reuniuni ale familiilor despărţite. 

La vremea respectivă, Coreea de Nord avea nevoie disperată de fonduri, în contextul în care economia sa socialistă era în cădere liberă după colapsul Uniunii Sovietice, principala sa finanţatoare, iar milioane de oameni sufereau de foame.

Park a relatat şi că a ajutat membri ai familiei Kim să vândă antichităţi din porţelan Celadon sud-coreenilor bogaţi şi că a vizitat o ascunzătoare în care se aflau sute de astfel de piese, însoţit fiind de un expert sud-coreean care le-a evaluat la peste un miliard de dolari. 

Întâlnirea cu Kim Jong-il

În 1997, după mai multe călătorii în Nord, a fost dus la casa de oaspeţi Paekhwawon din Phenian, unde, de obicei, Kim Jong-il lucra seara sau chiar noaptea. S-a întâlnit acolo cu liderul nord-coreean însuşi. Înainte de eveniment fusese instruit să se îmbrace frumos pentru eveniment.

Întrevederea a durat o jumătate de oră, iar Park spune că a înregistrat totul, graţie unui dispozitiv pe care şi-l ascunsese în uretră. 

Când Park a intrat în încăperea în care urma să aibă loc întrevederea, axată pe vânzarea antichităţilor din ceramică, liderul nord-coreean nu s-a deranjat să dea mâna cu el. 

„Vocea lui era un pic răguşită“, a povestit Park. „Departe de a fi neliniştit că aş fi putut fi demascat, m-am simţit mai degrabă uşurat pentru că însemna că am câştigat încrederea totală a Nordului“, a mărturisit el. 

„Vântul dinspre Nord“

Potrivit spionului sud-coreean, Kim s-a arătat deosebit de interesat de alegerile prezidenţiale ce urmau să aibă loc în Sud, unde anii electorali erau adesea marcaţi de crize militare transfrontaliere care ajungeau să le permită conservatorilor să obţină voturile alegătorilor indecişi, un fenomen cunoscut în Sud drept „vântul dinspre Nord“.

Şi, spune Park, înainte de prezidenţialele din 1997, oficiali nord-coreeni i-au spus că trei suporteri ai candidatului conservator Lee Hoi-chang le-au cerut să organizeze un atac armat. Iar apoi, aflat într-o cameră de hotel din Beijing, a constatat că nu erau vorbe goale.

„I-am văzut cu ochii mei pe nord-coreeni numărând teancuri de bancnote primite de la sud-coreeni în schimbul unui astfel de atac. (...) Erau 36 de teancuri, fiecare a câte 100.000 de dolari americani“, a susţinut el.

Am fost antrenaţi pentru a ne putea sinucide cu propriile noastre degete, folosind puncte critice din corp.

Imediat, Park şi-a anunţat şefii din spionaj, transmiţând informaţiile şi celor din echipa de campanie a candidatului liberal Kim Dae-jung. În cele din urmă nu a existat niciun incident, iar Kim Dae-jung a câştigat alegerile.

Cei trei suporteri ai lui Lee au fost condamnaţi ulterior pentru că au încălcat legea securităţii naţionale din Sud, care interzice contactul cu Nordul, însă au fost achitaţi în apelul la Curtea Supremă după ce Park a refuzat să depună mărturie.

Concediat şi arestat

Având acoperirea compromisă, Park a fost concediat de agenţia de spionaj şi s-a mutat în China, petrecându-şi majoritatea timpului pe terenul de golf. Agenţia, care poartă acum numele de Serviciul Naţional de Informaţii, a refuzat însă să comenteze aceste afirmaţii, menţionează France-Presse.

După ce conservatorii s-au întors la putere, au numit un nou şef al spionajului, iar Park a fost arestat în 2010 la Seul şi acuzat că a transmis Nordului informaţii clasificate, în ciuda faptului că el a insistat că a oferit numai informaţii inofensive pentru a câştiga încrederea Phenianului.

„Am fost ţinut la izolare timp de şase ani“, a afirmat Park, susţinând că detenţia sa a fost motivată politic.

Dacă vântul schimbării geopolitice va sufla din nou şi-l va împinge de partea nepotrivită, Park susţine că are totuşi o poliţă de asigurare - înregistrările întâlnirilor sale cu Kim Jong-il, Jang Song Thaek şi alţi oficiali. Potrivit lui, acestea nu erau „disponibile“ în momentul arestării sale din 2010, însă acum le păstrează în siguranţă „undeva într-o ţară străină“.

Un film deja de succes

Peripeţiile prin care a trecut fostul spion sud-coreean au fost transpuse pe peliculă cinematografică.

Filmul „The Spy Gone North“ a atras deja cinci milioane de spectatori în numai primele trei săptămâni de la lansare, notează AFP, adăugând că interesul este crescut mai ales în contextul dezgheţării relaţiilor dintre Nord şi Sud.

Criticul de film Lee Yong-cheol a scris în publicaţia „Cine21“ că povestea fostului spion oferă o scurtă incursiune în „adevărul bănuit, dar până acum inaccesibil“ despre relaţiile intercoreene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite