Frica de vaccin, mai tare ca cea de virus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistentele medicale au aşteptat  în zadar tineri dispuşi să-şi facă vaccinul antiporcin
Asistentele medicale au aşteptat în zadar tineri dispuşi să-şi facă vaccinul antiporcin

Românii sunt mai degrabă speriaţi de posibile reacţii adverse ale serului care îi protejează de porcină decât de gripa propriu-zisă. Ziarul „Adevărul“ demonstrează în premieră că eventualele efecte secundare sunt asemănătoare cu cele ale vaccinului pentru gripa sezonieră faţă de care reticenţa este mai mică.

Groaza românilor faţă de gripa nouă este mai mică decât cea faţă de ac. Oamenii par să fie speriaţi de posibile reacţii adverse ori de efectele pe termen lung ale vaccinului împotriva A(H1N1).

Camelia Râmneanţu, 40 de ani, din Bucureşti, a găsit pe internet o mulţime de site-uri unde persoane care susţin că sunt medici fac o campanei furibundă împotriva acestor vaccinuri: „Se pare că, în timp, apar tot felul de reacţii ce pot fi mai periculoase decât gripa nouă. Oricum, nu mă învârtesc în medii unde să se fi înregistrat cazuri de gripă pandemică", spune femeia.

Mihăiţă Cristian Focşan, 18 ani, elev la Grupul Şcolar Industrial „Dimitrie Gusti" din Bucureşti, spune că a citit pe internet, dar a aflat şi de la un prieten asistent medical că vaccinul ar slăbi sistemul imunitar, aşa că nu are de gând să se vaccineze.

De efectele secundare pe care vaccinul împotriva gripei A(H1N1) le-ar putea avea se tem şi femeile însărcinate, mai ales că vaccinul nu a fost testat pentru ele. Din cele 1.340.000 de doze produse de Institutul Cantacuzino, nici 2% nu au fost folosite până acum.

„Adevărul" aduce în premieră detalii despre producerea vaccinului Cantgrip, contra virusului A(H1N1), şi face o comparaţie cu vaccinul contra gripei sezoniere faţă de care reţinerea românilor este mult mai scăzută.

Margareta Mazilu, directorul de producţie de la Institutul Cantacuzino, care fabrică ambele seruri, ne-a declarat că nu există nicio diferenţă de fabricare între cele două vaccinuri: „Noi facem la Cantacuzino vaccinul antigripal de 38 de ani după aceeaşi reţetă şi exact pe aceasta am folosit-o şi la fabricarea Cantgrip.

N-am schimbat niciun reactiv, singura diferenţă este că cel gripal conţine trei tulpine de virus şi are 45 de micrograme de substanţă activă, iar cel antipandemic doar o tulpină şi are doar 15 micrograme de substanţă activă", a spus directorul Mazilu. Specialistul a adăugat că, având în vedere aceste asemănări de fabricaţie, aşteptarea producătorului este că cele două vaccinuri vor avea efecte adverse similare.

Călătorie într-o cutie cu gheaţă carbonică

După ce a fost identificată şi selecţionată, tulpina de vaccin antipandemic a fost trimisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la toate institutele din lume care urmau să fabrice vaccinul, inclusiv la Cantacuzino.

La Bucureşti, tulpina a ajuns, pe 26 iunie, într-o cutie cu gheaţă carbonică, mediu în care a stat la temperatura de minus 70 de grade Celsius, în care se afla o fiolă cu substanţa activă, sub formă lichidă sau de pulbere. Tulpina a fost însămânţată pe ouă embrionate de găină. Pentru prima serie de fiole au muncit 110 oameni, timp de 82 de zile.

Teste pe 300 de persoane

Testele clinice pentru vaccinul antipandemic au fost făcute la Timişoara, pe 300 de voluntari sănătoşi, împărţiţi în două loturi. La jumătate dintre ei li s-a inoculat vaccin antipandemic, iar la cealaltă jumătate, vaccin antigripal obişnuit sau ser simplu, fără nicio substanţă activă.

Un specialist al Institutului Cantacuzino ne-a explicat că „procedura de testare foloseşte şi serul simplu, pentru a vedea dacă pacienţii reacţionează şi la efectul placebo, al autosugestiei". Toţi cei 300 de voluntari au ştiut însă că li s-a făcut vaccin antipandemic, pentru a nu fi influenţaţi în perceperea eventualelor efecte adverse. Toţi au fost monitorizaţi permanent, timp de câteva săptămâni, şi comparate reacţiile.

Trebuie făcute amândouă

Ambele vaccinuri româneşti sunt inactivate, însă cel antigripal sezonier are drept sursă toate virusurile care au circulat în ultimul sezon (A, B, H3N2), iar cel antipandemic pleacă doar de la tulpina virusului A(H1N1) din Mexic şi din SUA. Practic, cine a făcut vaccinul antigripal nu este imunizat şi pentru cel antipandemic şi poate face gripă porcină, şi reciproc. De aceea, medicii le recomandă pe amândouă.

Serul care ne apără de gripa obişnuită se administrează în perioada octombrie - decembrie şi ne imunizează pentru anul următor până când apare noua tulpină, în a doua jumătate a anului 2010.

Vaccinul antiporcin se poate face acum, dar şi la anul şi protejează pentru gripa porcină câţiva ani, cât va ţine pandemia. În plus, vaccinul împotriva gripei sezoniere poate fi cumpărat din farmacii, pe când cel antipandemic, nu.

Prima gravidă moartă la Cluj de gripă porcină

Varadi Ana Valeria (30 de ani), din Huedin, a decedat, luni, de gripă porcină la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Cluj. Deşi au trecut patru zile de la deces, medicii clujeni nu au anunţat evenimentul şi nici nu au aflat de unde a contactat femeia virusul. Acest lucru este foarte greu de analizat, întrucât femeia însărcinată în luna a opta a fost „plimbată" pe la mai multe spitale din Cluj.

În urmă cu mai bine de două săptămâni, femeia a ajuns la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului din Huedin, cu probleme la sarcină. După o zi petrecută aici, femeia a ajuns, în 24 noiembrie, la Clinica de Ginecologie I din Cluj.

A murit la terapie intensivă

Potrivit directorului Spitalului Clinic Judeţean Cluj, Cristiana Ciortea, gravida nu a prezentat, iniţial, simptomatologia specifică gripei porcine. În scurt timp însă femeia a început să aibă probleme respiratorii, iar starea ei s-a agravat.

În cele din urmă, ginecologii au decis să-i facă cezariană. „Suferea de bronhopneumonie masivă. Deoarece oxigenarea era proastă pentru copil, s-a făcut cezariană. Gravida era în luna a opta şi fătul a fost salvat.

Copilul se simte bine", a declarat medicul Florin Stamatian, şeful clinicii de Obstetrică - Ginecologie I. După o zi şi jumătate, cât a fost internată la Ginecologie I, pacienta a fost transportată la Spitalul Clinic de Infecţioase Cluj, unde i s-au făcut mai multe teste, şi a fost diagnosticată cu virusul gripei porcine. Starea femeii s-a agravat şi mai tare, astfel că, în 28 noiembrie a fost transferată la Terapie Intensivă, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj.

Aici a decedat, luni, 7 decembrie. Rudele din Huedin ale femeii decedate la începutul săptămânii la Cluj nu înţeleg ce s-a întâmplat cu aceasta. Ele suspectează că tratamentele doctorilor nu au fost cele mai bune. „Nu avea boala când a plecat la spital. Acasă nu are nimeni probleme cu gripa. Vrem să ni se spună ce s-a întâmplat", a spus Mioara Ciubotaru, soacra răposatei.

Reacţii adverse ale vaccinului pandemic

-durere spontană la mişcare sau la atingere, eritem (roşeaţă).
-dureri de cap, articulare sau musculare, oboseală, febră.
-senzaţie de căldură/mâncărime/arsură la locul injecţiei.
-transpiraţii, frison, simptome compatibile cu gripa (febră, dureri în gât, tuse).
-senzaţie de amorţeală la membre, apatie, somnolenţă, agitaţie, ameţeli, stare generală alterată, prurit generalizat, insomnie.
-senzaţie de vomă, diaree, urticarie, şoc anafilactic, encefalomielite, paralizii (Sindrom Guillain - Barre)

Controverse despre vaccinarea femeilor gravide

-Ministerul Sănătăţii recomandă vaccinarea femeilor însărcinate, însă numai la recomandarea ginecologului.
-OMS a cerut statelor în care se dezvoltă pandemia să înceapă imunizarea femeilor gravide.
-Institutul Cantacuzino nu a testat vaccinul Cantgrip pe femei însărcinate.
-Medicii ginecologi nu le recomandă pacientelor să se vaccineze împotriva gripei noi.
-Viitoarele mămici se tem de vaccin pentru că nu ştiu ce efecte secundare poate avea serul asupra fătului.

Reacţii adverse ale vaccinului sezonier

-durere spontană, sau nodul la locul injecţiei.
-durere de cap, oboseală, dureri musculare, febră, dureri articulare.
-senzaţie de căldură/mâncărime/arsură la locul injecţiei.
-transpiraţii, frison, simptome compatibile
cu gripa (febră, dureri în gât, tuse).
-senzaţie de amorţeală la membre, apatie/somnolenţă, agitaţie, ameţeli, şoc anafilactic, insomnie.
-senzaţie de vomă, vomă, diaree, dureri abdominale.

CERCETARE

Un studiu realizat recent de oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Controlul Bolilor din Columbia Britanică şi cei de la Universitatea Laval, Quebec, din Canada arată că vaccinul pentru gripa de sezon dublează riscul infectării cu virusul A(H1N1).

OMS respinge însă descoperirile cercetătorilor canadieni, pe motiv că nu există dovezi în acest sens şi că studiul măreşte controversele din jurul vacinului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite