VIDEO Tratament inovator pentru cardiaci, prin întărirea contracţiilor inimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată, în repaus, o celulă a muşchiului cardiac. Cytokinetics vrea să obţină un tratament pentru contracţii mai puternice.
Aşa arată, în repaus, o celulă a muşchiului cardiac. Cytokinetics vrea să obţină un tratament pentru contracţii mai puternice.

Tratamentele mai eficiente pentru insuficiența cardiacă sunt extrem de necesare. Cytokinetics testează un medicament care întăreşte contracțiile musculare. 

Datorită tratamentelor medicale mai eficiente, rata mortalității în rândul pacienților care au suferit atacuri de cord și angină pectorală a scăzut cu o treime de-a lungul ultimelor două decenii, până în 2004. Dar supraviețuitorii unui atac de cord dezvoltă deseori insuficiență cardiacă congestivă. În aceste condiții, inima slăbită nu reușește să pompeze suficient sânge către organe. În cazuri extreme, plămânii și picioarele pacienților se umplu cu apă, făcându-i pe bolnavi să se simtă ca și cum s-ar îneca. Statele Unite au cheltuit anul trecut 37 de miliarde de dolari pe tratamente pentru insuficiența cardiacă congestivă.

Medicamentele pentru insuficiență cardiacă au efect doar la o parte din pacienți. Nu mai puțin de 30% dintre pacienții cărora le sunt administrate betablocante sau inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei mor, iar alți 40% sunt reinternați în spital în termen de șase luni. „Rata mortalității rămâne teribilă", spune Bertram Pitt, cardiologist la Universitatea din Michigan. „Este nevoie disperată de noi abordări".

încercare după încercare. Noile medicamente pentru insuficiență cardiacă din marile farmacii au fost dezamăgitoare. Natrecor de la Johnson&Johnson, aprobat în 2001 pentru tratarea insuficienței cardiace acute, a prezentat temeri legate de siguranță. Laboratoarele Abbott și Merck au dat greș privind studiile clinice pentru noile medicamente.

Cytokinetics, o companie farmaceutică cu o experiență de 12 ani din sudul orașului San Francisco, lansează un mecanism biologic diferit. A dezvoltat expertiză în ceea ce se numește citoschelet - sistemul structural și mecanic din interiorul celulelor. Medicamentul lor, Omecamtiv Mecarbil, funcționează prin activarea proteinelor în interiorul celulelor din mușchiul cardiac pentru a ajuta inima să bată mai bine.

„Încercăm să găsim soluții pentru a menține pacienții cât mai mult timp în viață și într-o stare bună, în afara spitalului", spune directorul general al Cytokinetics, Robert Blum. 

Într-un studiu privind siguranța efectuat pe 94 de pacienți suferind de insuficiență cardiacă, afecțiuni ale arterei coronare și angină pectorală în stadiu moderat, toți cei 65 de pacienți cărora li s-a administrat Omecamtiv au fost capabili să efectueze în siguranță activități de rutină. Pentru mulți cardiaci, chiar și o cantitate minimă de efort poate cauza dificultăți de respirație și dureri toracice. Omecamtiv se adresează pacienților cu risc crescut de insuficiență cardiacă, aflați în stare stabilă.

Medicamentul, administrat fie intravenos fie pe cale orală, funcționează prin activarea unei proteine numite miosin cardiac. Miosin este responsabilă pentru transformarea energiei chimice în forță mecanică, impulsionând contracția mușchiului cardiac. Medicamentele existente, numite inotrope pozitive, accelerează contracția mușchiului prin creșterea cantității de calciu din interiorul celulelor musculare. Creșterea gradului de contracție a mușchiului este totuși legat de efecte secundare periculoase și chiar deces.  

în siguranţă. Omecamtiv este creat pentru a face fiecare contracție a inimii mai eficientă, nu neapărat mai rapidă. Medicamentul se folosește de miosin pentru a impulsiona prinderea și fixarea pe un lung șir de proteine numite actin. Această interacțiune permite mușchiului cardiac să se contracte pentru mai mult timp. Colosul Amgen de la Biotech dorește cu orice preț să lovească piața insuficienței cardiace și a anunțat în mai că s-a asociat cu Cytokinetics pentru a dezvolta un medicament pentru inimă.

Citiţi mai multe despre costurile unui asemenea tratament, precum şi despre perspectivele primelor teste clinice, în numărul 26 al revistei Forbes România.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite