VIDEO Astronauţii misiunii Apollo 10 au auzit „muzică din altă lume” pe faţa ascunsă a Lunii. Oamenii de ştiinţă nu au găsit sursa transmisiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
luna

Membrii echipajului misiunii Apollo pe Lună au auzit pe faţa ascunsă a satelitului transmisiuni radio similare cu muzica, sursa acestora nefiind cunoscută, încă, la peste patru decenii de la incident.

În 1969, cu două luni înainte ca Apollo 11 să trimită un om pe suprafaţa Lunii, naveta Apollo 10 a intrat în orbita satelitului şi a călătorit în jurul feţei sale ascunse. Timp de o oră, membrii echipajului nu au fost în contact radio cu Pâmântul şi nimeni de acasă nu putea să îi vadă sau să îi audă.

După misiune, varianta oficială a fost că totul s-a desfăşurat conform planului, fără evenimente neprevăzute.

Aproape patru decenii au trecut până când înregistrări considerate pierdute au fost redescoperite şi au relevat ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul misiunii.

Casetele arată că radioul modulului Apollo a transmis „o muzică stranie, din altă lume”, potrivit unei noi serii Science Channel, intitulată „Dosarele Neexplicate ale NASA”.

Conversaţiile dintre astronauţi arată reacţia de surprindere a acestora la sunetele pe care le-au auzit: „Sună ca muzică din spaţiu”, „Auzi asta? Fluieratul acesta? Uuuuu...”, ”Asta e o muzică ciudată”

Transmisia „muzicală” inexplicabilă a durat aproape o oră, iar astronauţii au dezbătut, înainte de reluarea contactului, dacă să spună despre ea celor de la NASA.

„Echipajul Apollo 10 era foarte obişnuit cu sunetele pe care ar fi trebuit să le audă. Logica îmi spune că dacă ceva a fost înregistrat acolo atunci ceva era acolo. NASA ar ascunde astfel de informaţii de public dacă ar considera că e în interesul publicului”, crede Al Worden, astronaut care a participat, mai târziu, la misiunea Apollo 15, citat de Huffington Post.

Toate stenogramele misiunilor Apollo 10 au fost clasificate şi au stat neatinse în arhivele NASA până în 2008. Declasificarea lor a dat naştere o dezbatere largă despre natura şi originea sunetelor auzite de astronauţi.

„Nu auzi nimic despre evenimente de felul acesta decât la mulţi ani după incident, şi apoi te întrebi, pentru că este o amintire atât de veche, încât te întrebi dacă au inventat ceva sau dacă era ceva cu adevărat acolo”, mai spune Worden.

„Dacă eşti în spatele lunii şi auzi un sunet ciudat în radio şi ştii că eşti blocat faţă de pământ, atunci ce poţi să crezi”, se întreabă astronautul.

„Am avut numeroase incidente în care astronauţi care au mers în spaţiu au văzut şi auzit lucruri pe care nu le-au recunoscut. Sunt foarte deschis în legătură cu ce ar fi putut să se întâmple. E mărturia orală a cuiva, este doar un eveniment audio sau video care este greu de definit. O amintire este ceva, dar o dovadă este cu totul altceva”, mai spune Worden.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite