Un aisberg cât oraşul Iaşi s-a desprins dintr-un gheţar din Groenlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Crăpăturile in gheţarul din Groenlanda sunt un lucru obişnuit
Crăpăturile in gheţarul din Groenlanda sunt un lucru obişnuit

Un aisberg de dimensiuni impresionante s-a desprins din gheţarul Petermann din nordul Groenlandei. Imaginile din satelit oferite de NASA au confirmat această rupere. 

Potrivit cercetătorilor, aisbergul are dimensiunile Manhattan-ului. Deşi nu este neobişnuit ca dintr-un gheţar să se desprindă bucăţi mari de gheaţă, oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de rapiditatea cu care gheţarii se descompun. Ultima bucată uriaşă care s-a rupt din Petermann a avut 250 de kilometri pătraţi, iar evenimentul a avut loc abia acum doi ani.

Andreas Muenchow de la Universitatea din Delaware a declarat pentru Associated Press că „este dramatic, este deranjant. Avem date vechi de 150 de ani, dar vedem lucruri pe care nu le-am mai văzut până acum”.

Acesta a mai menţionat că evenimentul din 2010, când s-a mai rupt o bucată de gheaţă, a accelerat drumul gheţarului către ocean cu 10-20%.

Cu toate acestea, alţi cercetători nu consideră aisbergul o problemă pentru nivelul oceanelor, deoarece el deja pluteşte şi se va topi doar treptat.

Îngrijorările mai mari sunt în privinţa culoarelor de navigare, deoarece deplasarea aisbergului l-ar putea duce pe acesta în calea vapoarelor. „În această perioadă, urmărim mereu gheţarul Petermann. Se pot desprinde bucăţi mari de gheaţă care invadează Atlanticul de Nord sau care pot afecta platformele petroliere din Newfoundland”, a declarat pentru Reuters Trudy Wohlleben de la Canadian Ice Service. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite